Blöjan och råttan – här är sanningen

Caremaskandalen på Koppargården i Stockholm startade 
debatten om vägning av blöjor i vinstsyfte. I dag har Carema bytt namn till Vardaga.

De flesta vet att storyn om råttan i pizzan inte är sann.

Däremot tror fortfarande många att gamla människors blöjor vägs för att spara pengar.

Det var 1973 som Dagens Nyheter slog larm om ett parti råttfilé på en restaurang. Redan då var det en sägen, troligen importerad från Storbritannien.

Historien gick ut på att en person som ätit pizza och sedan vaknade med värk, en råttand hade kilat sig fast i gommen. Polisen ryckte ut vad hittade de? 50 slaktade råttor på pizzerian.

Branschorganisationen Vårdföretagarna har bett journalisten Hanna Marie Björklund ta reda på hur blöjvägningen för pengar blev en sägen.

Det råkar vara Dagens Nyheter som 2011 i sin granskning av ett av Caremas dåvarande äldreboende tog upp vägning av blöjor för gamla och dementa.

Under rubriken ”Kissblöjorna vägs - för att spara pengar” berättades att personalen vägde de använda blöjorna för att utnyttja dess ”fulla kapacitet”.

Sedan sprang det iväg. Redan samma dag frågade Aftonbladet på ledarplats retoriskt ”de äldre som inte får nya blöjor, utan gamla som hängts på tork för att användas igen”.

Sägnen växte sig allt starkare och till slut skrev även Kommunals ordförande Anneli Nordström om ”vanvård och blöjvägning”.

I en senare intervju erkände att hon vetat att blöjvägning är vanlig praktik men att hon använt det som ett retoriskt grepp.

Enligt Socialstyrelsens riktlinjer för vård och omsorg av dementa bör kateter, ett annat sätt att minska obehaget av att inte själv kunna styra kissandet, bör undvikas.

I stället ska hälso- och sjukvårdens prio ett vara att ”tillhandahålla individuellt utprovade absorberande produkter”.

Det betyder vägning. Det är så man tar reda på hur mycket vätska som ska sugas upp för just den här personen. På exempelvis förmiddagen eller under natten.

Vårdföretagarna lät opinionsinstitutet Novus att i maj undersöka vad svenska folket och beslutsfattare i vården tror är svaret på frågan ”Vad tror du är den huvudsakliga orsaken till att blöjor vägs i äldrevården?”.

45 procent av svenska folket tror att det är för att minska kostnaderna. Bland politiker och tjänstemän i vården är det 25 procent.

Tittar man enbart på politiska beslutsfattare tror sju procent av Alliansens företrädare att det är för att snåla. Och 49 procent av företrädarna för de rödgröna partierna.

Blöjvägning för att spara är alltså inte bara en modern sägen med fast förankring i folkdjupet. Det tycks också vara ett uttryck för vad man anser om skattebetald vård som utförs av andra än kommuner och landsting.

5 saker att hålla koll på i veckan

Valrörelsen sparkar igång

Att valet den 14 september närmar sig med stormsteg visar sig på många sätt, bland annat genom att sommartalen sparkar igång. Jimmie Åkesson (SD) talade igår i Sölvesborg, Jan Björklund (FP) i Göteborg idag, Stefan Löfven (S) i Stockholm om en vecka.

Folkligaste sommartalet

Om innehållet blir det folkligaste av årets politiska sommartal låter jag vara osagt. Men platsen för Göran Hägglunds (KD) tal är folkligare än folkligast, köppalatset Gekås i Ullared i Halland som årligen besöks av över fyra miljoner kunder.

Centerns valkonvent

Centerpartiet soloseglar lite i det här valet. Valrörelsens kickoff är ett två dagar långt valkonvent i Solna utanför Stockholm. Där ska partiets eget valmanifest, inte Alliansen, antas.  C-ledaren Annie Lööf hoppas att framgångsvinden från EU-valet håller i sig.

Radioutfrågningar för den som orkar

För den som vill kravla sig ur hängmattan finns många tillfällen att orientera sig inför det stundande riksdagsvalet. Ett är Sveriges radio P3:s partiledarutfrågningar som inleds denna. Pressad på svar blir bland andra MP:s Åsa Romson (eller Fridolin, enligt hemsidan har de inte bestämt sig).

Veteraner på marsch

Sedan igår marscherar Sveriges fredsförbund Fredsbaskrarna för att påminna om svenska soldaters insatser i olika fredsprojekt. 30-milamarschen genomförs under en vecka, börjar i Hindås (där den avslutades förra året) och fortsätter till Örebro. Hoppas vädret blir bra.

Följ ämnen i artikeln