Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Tänk om fem mammor fått gå loss i studion

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-09-11

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag skulle vilja ha avdrag på licensavgiften för partiledardebatten i måndags kväll.

Jaha, varför det då?

Jo, på grund av de här människorna - SSU:are och MUF:are som bänkat sig bakom respektive partiledare och vars uppgift var att heja på. De gjorde tre saker: a) nickade godkännande åt det Persson/Lundgren sa och b) skrattade och skakade på huvudet när motståndaren talade och c) klappade händerna när deras kandidat avslutade något med lite tjong i.

Och duktigast på detta var Perssons anhängare, jajamensan SSU-broilrarna tog hem segern. Ni var två stycken som var extra duktiga. Du med blont hår och svart tröja som satt en bit upp på "läktaren" och du lite längre ner i lila skjorta. Ni kunde omöjligen ha vetat vad Göran Persson skulle säga hela tiden men redan när han drog efter andan för att påbörja en utläggning så log ni och nickade och nickade och log. Hur sell-out är inte det?

Det ni var en del av kallas i lite mer dramatiska ordalag för masspsykos, ska ni veta. Att så blint följa en ledare, vad han än gör och säger. Tänk på det. Det kan vara en kollektivismens baksida. Att man får gråstarr och inte ser så klart. Hur gick det till innan ni kom till studion förresten? Kom ni på det själva, med nickningarna? Övade ni framför spegeln?

Och om jag var Bo Lundgren skulle jag ge MUF-arna en stor utskällning. De nickade ju nästan ingenting. En kille bakom dig, Lundgren, han var mer intresserad av att känna efter om håret låg rätt än att nicka instämmande när du skällde på Persson. Och en kille hade en t-shirt på sig som man inte såg vad det stod på, vad är det för stil?

Men lite roligt var det ju. När partiledarna intar studion och ni ställer er upp och liksom tjoar och applåderar. Det enda jag inte fattar är varför tjejen med "feminist" skrivet på tröjan applåderade.

Men hur SVT tänkte är ju ännu roligare att fundera över. Varför fick "vanliga" väljare bara delta i filmade inslag? Lite hederlig rädsla för vad mannen på gatan ska ta sig till om han släpps in i en direktsänd studio och får prata politik kanske? Ja Gud, tänk om fem småbarnsmammor fått gå loss i studion, då hade de inte suttit och nickat, de hade visat fingret. Kanske ändå ett grepp som SVT kan överföra till andra program. Till exempel skulle nyhetspanelen i morgon-tv, de som tycker om veckan som gått, kunna få ta med sig var sin påhejare. En man, fru, dotter, son, kollega, bästis, chef, hund... vad som - som liksom klappar, hånar motståndaren, gläfser, frustar och allmänt driver på. Själv skulle jag välja en hel hejarklack som stod bakom mig och varje gång jag sa något klämmigt skulle de skrika mitt namn och göra en perfekt bakåtvolt.

Nä, jag är löjlig nu, f-n vad överdrivet. Det satt ju bara några härliga ungdomar som älskar politik och som engagerar sig och tror på demokratin och hejade på varsin politiker.

Ungdomarna är vår framtid - glöm aldrig det.

Jag hoppas att ni märker att jag konsekvent inte har nämnt orden "terrorism", "11 september", "jag minns var jag var" och "...när jag såg det första planet flyga in i WTC på CNN" en enda gång. För jag är inte som alla andra. Jag är en ung, arg, feministskribent som utnyttjas av Aftonbladet och nu tänker jag skriva något om allas vår Zlatan som efter en natt på Spy Bar blivit polisanmäld för att ha kränkt en tjej och någon (Zlatans kompisar?) ska också ha slagit henne så att hon ramlade. Ingen vet vad Zlatan gjorde där på Spy Bar förutom några få personer, inklusive han själv. Så ingen ska döma Zlatan nu.

Men OM - vi i medierna spekulerar ju gärna i OM folk är skyldiga, till exempel när det gäller hedersmord - OM han ofredade den där tjejen så vill jag säga till Zlatan: Zlatan, sportälskarna kommer alltid att förlåta dig. Du är man och du gör mål. Men att umgås med flickor skiljer sig lite från att sparka fotboll och det du gjorde - OM du gjorde det - var väldigt fel och kallas att ha en dålig inställning/attityd till tjejer. Förstår du? Redan när han drog

efter andan för att

påbörja en utläggning så log ni och nickade och nickade och log.

Belinda Olsson

Följ ämnen i artikeln