Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Kraven på att spara el kommer – var så säker

Hittills har vi inte behövt hushålla

Det verkar som vi får vänta till efter valet 2022.

På de riktigt beska beskeden om elkrisen.

Men att de kommer kan vi vara ganska säkra på.

Elpriset: I Skåne är priserna vansinnigaElpriset: I Skåne är priserna vansinniga

När regeringen presenterade sina senaste förslag på elområdet sade statsminister Magdalena Andersson (S) så här:

– Det vi jobbar med nu är att sänka elpriserna.

På den punkten har partierna, från vänster till höger, varit glasklara. Hushållen kommer att kompenseras för de skyhöga priser på el som väntas i vinter. Just nu säger prognosmakarna att de kommer att ligga fyra till fem gånger högre än förra vintern.

Budskapet har i grunden varit positivt. Hushållens besvär ska lindras. Inga krav har ställts.

Regeringen vill, såklart, undvika en prischock. Den senaste idén är att samla EU:s länder kring en ny modell att sätta priset på el. Det ska separeras från gaspriset, vilket skulle innebära en halvering av elpriset i södra Sverige enligt Andersson.

Tills vidare lägger statsministern allt hittills oannonserat valarbete åt sidan för att ägna sig åt elpriserna som ska diskuteras i ett möte mellan EU:s energiministrar på fredag nästa vecka.

Men utöver priserna råder största möjliga tystnad. Inte ett ljud om att spara på el. Att ransonera den. Att utjämna belastningen på elnätet över dygnet.

Fel av mig. Experter har varnat. De har uppmanat. De har kommit med goda råd. Men från politiken har det varit dödstyst. Det enda Magdalena Andersson hade att säga på fredagen var följande:

– Vi utesluter inte ytterligare åtgärder för att minska elförbrukningen (utöver höga priser, alltså).

I Tyskland får man nöja sig med att ha 19 grader inomhus i vinter. I Spanien släcks gatubelysningen på natten och luftkonditioneringen får inte användas hur som helst. Alla fransmän uppmanas att spara och regeringen sitter i krismöte.

Läget i Sverige är allvarligt. Det saknas inte el men för att uttrycka det kort och snärtigt så ser det just nu ut så att vi exporterar el och importerar höga elpriser. Så fungerar elmarknaden sedan dess funktionssätt satts ur spel av Putins energikrig.

Problemen har fördjupats av att reaktorn i Ringhals 4 står stilla. När den tidigare i veckan skulle startas efter det årliga underhållet gick en viktig komponent sönder. Reparationen kommer att ta minst tre månader.

På söndag ställs aggregatet i Forsmark 1 av för sitt årliga underhåll som väntas pågå till 8 oktober. Två av sammanlagt sex kärnkraftsreaktorer står alltså still samtidigt under drygt en månad. Omkring en tiondel av den samlade elproduktionen faller bort.

Statliga Svenska kraftnät, som bland annat sköter stonätet för el, har redan varnat för att man i vinter kan bli tvungen att koppla bort vissa kunder till förmån andra. Till exempel koppla bort hushåll för att vården och industrin ska kunna fortsätta sin verksamhet.

Ett värre, men inte helt osannolikt, scenario är att avbrotten inte är planerade. Det blir helt enkelt strömavbrott.

En kör av experter anser att problemen skulle lindras av att vi börjar hushålla med elen. Dra ner inomhustemperaturen. Använda den smartare över dygnet, exempelvis tvätta på nätterna. Minska belysningen utomhus. Se till att kylskåpsdörren är stängd så mycket som möjligt. Och så vidare.

De uppmanar också till mer långsiktiga förändringar som dock inte behöver ta år att genomföra. Exempelvis installera en värmepump eller byta tätlister i fönstren.

Men det är alltså experter som säger det Inte politiker. När vidgar de budskapet från mer elpengar till hushållen till det som svider? Kyla och mörker inomhus. Det kommer. Var så säker. Men tydligen först efter valet.

Situationen är allvalig. Fler och fler arbetsgivare meddelar att de inte kommer att upprätthålla produktionen om elpriserna stiger ännu mer. Eller rättare sagt så här: De tror inte att de kan ta ut de priser de skulle behöva av sina kunder för att täcka de ökade elkostnaderna. Resultat: Arbetslöshet.

Men prisökningarna skulle, enligt experterna, bli lägre med energisparande och en jämnare förbrukning över dygnet.

Jag upprepar. De beska beskeden om elsparande och kallare vardagsrum kommer. Frågan är bara när.

Jag ser framför mig ett scenario som liknar det från pandemin. Pekpinnar från tv-sända presskonferenser i regeringskansliet. Svenska fanor på väggen. Handfasta råd från expertmyndigheter. De kommer, är jag ganska säker på.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Det här är Lena MellinDet här är Lena Mellin
I elfte timmenI elfte timmen