Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

”Valde de att vänta tills britterna började känna sig säkra igen?”

Uppdaterad 2017-06-08 | Publicerad 2017-06-04

”Det är en upptrappad terror vi ser””Det är en upptrappad terror vi ser”

LONDON. På kort tid har Storbritannien drabbats av flera terrordåd.
Det senaste bara några dagar före det brittiska valet och efter att hotnivån sänkts.

Terrorn har blivit det nya normala inte bara i Storbritannien utan i hela Europa.

Jag hade precis kommit tillbaka till hotellet här i London efter att som många ha varit och tittat på Champions Leauge-finalen på en pub några kilometer från attentatsplatsen. Luften fylldes av polis- och ambulanssirener.

Ett tyvärr alltför vanligt fenomen i Storbritannien de senaste månaderna.
Terrordådet på London Bridge var det tredje i Storbritannien sedan den 22 mars då en ensam gärningsman genomförde en liknande attack på Westminister Bridge.

Precis som Westminster Bridge som ligger precis intill landsmärket Big Ben så är London Bridge en av den brittiska huvudstadens mest kända broar och ett populärt turistmål för folk som vill ta bilder av Londons skyline. Att London och Storbritannien drabbas är ingen slump. Storbritannien har ett stort antal radikaliserade islamister. Landet deltog i Irakkriget på USA:s sida och bombar nu IS-mål i Irak. Vilket många använder som en förevändning för terror.

London är världsstad och attraktiv att slå till i för terrorister. Dåden här får stor uppmärksamhet runtom i världen och chansen är stort att de bland de döda finns utländska turister vilket ytterligare ökar effekten.
Dådet kommer bara några dagar före det brittiska parlamentsvalet på torsdag. Det kan vara så att dådet är tajmat för att försöka influera valutgången. Men det är inte säkert att attentatet påverka hur britterna röstar.
Bombdådet i Manchester som inträffade för mindre än två veckor sedan ledde inte till någon mätbar positiv effekt för premiärminister Theresa Mays parti. Tvärtom har hennes tidigare stora ledning minskat. Men inte på grund av terrorn utan egna politiska misstag.
I Paris genomförde en ensam terrorist en attack mot polisen bara några dagar före den första omgången av presidentvalet i Frankrike i slutet av april. De påverkade inte utgången.

Terrorattacken på London Bridge passar väl in i det mönster vi sett i Europa sedan 2015 då antalet terrordåd med jihadistiska motiv ökat kraftigt.
Bara sedan i slutet av mars i år har minst fem högprofilerade dåd inträffat. Tre av dessa i Storbritannien, ett i Stockholm och ett i Paris. Dessutom avbröts en musikfestival i Tyskland så sent som i går efter att polisen misstänkt att ett terrordåd var förestående.

Efter Manchesterbomben höjde Storbritannien terrornivån till den högsta som innebär att ett dåd kan vara omedelbart förestående. Den sänktes dock för några dagar sedan. Terroristerna kan ha valt att vänta tills britterna kände den så förrädiska känslan av säkerhet återvända.

För trots dessa hemska händelser skjuter vi överraskande snabbt risken för terror ifrån oss.

Terror har blivit en normal företeelse i Europa. Vilket inte innebär att vi ska acceptera den. Men den kommer inte att försvinna i närtid. IS och andra grupper bedriver ett lågintensivt krig mot västvärlden. Sannolikt har det intensifierats på grund av terrorgruppens motgångar på slagfältet i Syrien och Irak.

Skillnaden mot före IS uppdykande på scenen är att terroristerna numera attackerar mjuka mål, vanliga försvarslösa människor. Till och med barn.
Detta eftersom traditionella mål i dag är mycket mer välbevakade och svårare att attackera.

Grupper som IS, Islamiska staten har också upptäckt att den här typen av attacker är väldigt effektiva för att piska upp rädsla och kaos i befolkningen i det land som drabbas. Minst lika effektiva som den traditionella terrorn som riktade sig mot symboliska mål och mot politiska ledare och företagsledare.

Just nu är det den muslimska fastemånaden Ramadan. Grupper som IS har särskilt uppmanat sina anhängare att genomföra attacker i väst under Ramadan. Även under tidigare år har vi sett en klar uppgång i antalet terrorattacker under fastemånaden.

Vi vet ännu inte om detta är ett islamistiskt motiverat dåd men tillvägagångssättet och det faktum att männen bar falska bombbälten tyder på det.

IS har sedan hösten 2014  uppmanat sina anhängare runtom i världen att genomföra terrordåd i sina hemländer genom att använda enkla medel som exempelvis fordon. Vi har sett ett antal sådana attacker med den i Nice förra sommaren som den mest dödliga.

Vi vet ännu inte identiteten på de tre gärningsmännen på London Bridge men gemensamt för tidigare dåd är att nästan alla är EU-medborgare som är födda och uppvuxna i Europa. Nästan alltid har de funnits på polisens radar när det gäller islamistisk extremism.

Det handlar både om ensamattacker som den på Westminster Bridge och mer välplanerade dåd som det i Manchester där gärningsmannen verkar ha fått träning av IS i Libyen.

Just de så kallade hemvändarna, radikala islamister som är födda i Europa men rest ner till Syrien och Irak för att strida på IS sida, anses vara extra farliga. I England finns det minst 400 hemvändare.

Frågan är hur Storbritannien reagerar den här gången om händelserna på och kring London Bridge visar sig vara ännu en terrorattack.

För varje attack växer vreden i befolkningen och kraven på att myndigheterna ska få stopp på terrorismen ökar.

Frågan är bara hur det ska gå till. De flesta inser hur oerhört svårt det är att stoppa den här typen av attacker.

Theresa May: "En ondskefull ideologi"Theresa May: "En ondskefull ideologi"