Sluta tjata om trygghet och hjälp utsatta äldre

Inte ens i sitt eget hem är man trygg.

Känner du dig trygg?

Tror du på politiker som vill ”minska otryggheten”?

Eller är du bara jättetrött på det senaste modeordet?

”Tryggare kan ingen vara än Guds lilla barnaskara” – det är ju fel. Barn blir mördade, utsatta för övergrepp, misshandlade och vanskötta – oftast i det egna hemmet. 

När nu ordet ”trygghet” används hela tiden handlar det sällan om den lilla barnaskarans livsomständigheter. Oftare om vuxna som inte tål att höra andra säga vissa ord, om överkänsliga studenter och politiker som försöker hitta argument för sina byggplaner.

Tidningen ”Mitt i Stockholm” skriver om ”politikernas favoritord”. De visar att ”trygghet” slängs in som argument för att anlägga hundrastgårdar, lägga ner torghandel med fisk, bygga nya hotell och ta bort ett berg av rött gummi på en lekplats.

Om det sistnämnda fallet säger en politiker att det är ”ett fantastiskt exempel på hur man jobbar långsiktigt med trygghet”.


Tidningen konstaterar att det ”verkar rätt behändigt det där lilla ordet. Och smidigt att slänga in i alla möjliga sammanhang”.

Men vad betyder det? Vem är egentligen trygg?

Kanske är de flesta barn det hemma hos sin familj det första levnadsåret. Men redan när det är dags för förskolan kommer en massa jobbiga saker att hända. Livet med andra i ett samhälle är helt enkelt otryggt - och det gäller att steg för steg lära sig att hantera det.

Inte ens i sitt eget hem är man trygg. Vårt område har drabbats av en inbrottsvåg den senaste tiden, andra får sina bostäder sprängda.

Min lilla pittoreska kolonilott är väl supertrygg? Glöm det. Flera gånger per år inträffar skadegörelse, inbrottsförsök och intrång av olika människor i samhällets marginaler, eller ungdomar som vill missbruka lustgas.


Jag klagar inte. Så här ser livet ut, det handlar om att hantera otrygghet på olika sätt.

I stället för att tjata om ”trygghet” för vuxna, kapabla människor kan man kanske använda ord som ordning och reda, omtanke eller respekt.

Och så kunde politikerna och andra samhällsaktörer i stället rikta sin trygghets-kraft mot utsatta äldre.

Några små tidningsnotiser från den senaste veckan:

En manlig anställd inom hemtjänsten i Luleå döms till fängelse i sex år och sex månader för att ha våldtagit en äldre kvinna på ett – håll i er – trygghetsboende.

En man anställd i Strömstads hemtjänst åtalas för mord på en äldre kvinna. Hon kvävdes genom att huvudet lindades in i plastfilm medan mannen filmade förloppet, och delade med andra.

En kvinna i 70-årsåldern avled efter att flödesmätaren på en syrgasgivare på Helsingborgs lasarett hade ställts in fel.

Kvarlevorna efter en kvinna i 70-årsåldern anträffades i nedbrunnen villa i Laxå. Hälften av alla som dör i bostadsbränder är över 60 år och personer över 80 år är kraftigt överrepresenterade.


Här finns plats för flera trygghetsreformer. Bättre koll på anställda inom hemtjänsten, säkrare sjukvård för äldre och inte minst verkar brandskydd för äldre superviktigt för tryggheten. Mycket mer än en hundrastgård.

Följ ämnen i artikeln