Snälla finansministern!
Myrorna, Stadsmissionen och Röda korset står inför ett svårt val.
Antingen att chockhöja priserna.
Eller göra sig av med tusentals volontärer och människor som arbetstränar.
Alla människor har ett förhållande till second hand. Antingen för att man gillar att göra fynd och hitta ovanliga prylar. Eller för att det är ett bekvämt och klimatsmart sätt att bli av med saker man inte längre vill ha. Eller, som i de flesta fall, både och.
De flesta second hand-kedjor drivs av ideella organisationer som Röda korset, Stadsmissionen, Frälsningsarmén och Läkarmissionen och har hittills inte betalt moms på sin försäljning.
Men i en dom i Högsta förvaltningsdomstolen 2013 påminner rätten om att det inte finns några undantag för ideell verksamhet i EU:s momsregler. I höstas följde Skatteverket upp med nya riktlinjer för ideella föreningar och trossamfund.
Om butiken är öppen i högst 24 timmar i veckan och alla jobbar ideellt slipper man moms. I andra fall inte.
Det har lett till våldsamma protester från branschen vars samarbetsorganisation heter Ideell Second Hand, ISH. Bland annat anklagar de regeringen för att beskatta medmänsklighet.
Men regeringen har alltså inget med saken att göra. Ansvaret får sökas hos EU, en prejudicerande svensk dom och Skatteverkets regler.
Ett möte tidigare i veckan mellan ISH och Charlotte Svensson, statssekreterare hos finansminister Magdalena Andersson (S), ledde följaktligen inte till några löften.
Enligt egna uppgifter bidrar Myrorna, Läkarmissionen och de övriga elva organisationerna i ISH varje år med 200 miljoner kronor till socialt utsatta människor. Samtidigt erbjuder de 7 000 personer arbetsträning.
Om de ska betala 25 procent, i stället för noll, i moms på försäljningen kommer de, fortfarande enligt egna uppgifter, tvingas göra sig av med 14 600 volontärer och 2 000 anställda. Hälften av dem har olika former av subventionerade anställningar.
Ett alternativ skulle kunna vara att höja priserna. Men enligt Myrornas vd Caroline Andermatt går inte det. De tar redan så mycket betalt som det bara går för att finansiera den humanitära delen av verksamheten.
Stadsmissionen har redan ett ”finare” produktsortiment, Remake som människor i arbetsträning tillverkar. Remake finns på årets möbelmässa och för intresserade företag arrangeras event i anslutning till tillverkningen. Det är en möjlig tredje väg att gå, produktutveckling och högre priser.
Myrorna, Läkar- och Stadsmissionen och de andra ideella second hand-kedjorna obstruerar tills vidare mot Skatteverkets nya riktlinjer. De har, trots påstötningar, inte momsregistrerat sig.
Trots det står de, om regeringen inte ger vika och börjar bearbeta EU för att ändra momsreglerna för ideell verksamhet, inför besvärliga val.
Antingen gör de sig av med folk, anställda, bidragsanställda och volontärer. Eller också chockhöjer de priserna med resultatet att försäljningen sannolikt viker.
Snälla finansministern, kan du inte ta upp det här med EU-kommissionen? Det är de allra mest utsatta som drabbas av nytolkningen av momsreglerna.