Det börjar brännas för Donald Trump
Uppdaterad 2017-07-24 | Publicerad 2017-05-28
Hittills har Donald Trump personligen inte kunnat knytas till några kontakter med företrädare för Ryssland.
Men om hans svärson Jared Kushner på allvar dras in i utredningen börjar det brännas för presidenten.
Alla jämförelser med Watergateskandalen haltar en aning. Ännu så länge vet vi inte om det begåtts något brott eller förekommit olämpligheter i kontakterna mellan Donald Trumps kampanjstab och Ryssland.
Men på ett sätt känns det som historien upprepar sig.
Det som en gång började som en perefier detalj växer långsamt till något som kan hota presidentens existens.
Till en början var det ingen som ens tänkte tanken att president Richard Nixon kunde vara inblandad i inbrottet i det demokratiska partihögkvarteret i Watergate-byggnaden i Washington D.C. Tills det visade sig att det var precis vad han var och skandalen blev hans fall.
Så behöver det inte bli för Donald Trump. Ännu är det alldeles för många oklarheter kring hur kontakterna mellan Trumpkampanjen och ryssarna sett ut.
Men när det nu dyker upp uppgifter om att utredarna är särskilt intresserade av Ivanka Trumps man, Jared Kushners förehavanden, så börjar det brännas för Trump. Aldrig tidigare har Rysslandspåret rört sig så nära Trump personligen.
Nu pratar vi familjen och hans sannolikt närmaste rådgivare i Vita huset, mannen som Trump säger ska fixa fred i Mellanöstern.
Det är alltid besvärligt med anonyma uppgifter. Det kan finnas de som är intresserade av att sprida information som skadar Donald Trump. Men när uppgifterna sprids av USA mest respekterade medier går de helt enkelt inte att vifta bort.
Donald Trump återvänder i natt till USA efter en nio dagar lång utlandsresa till Mellanöstern och Europa. En resa som tveklöst måste beskrivas som den mest framgångsrika och minst skandaltyngda perioden för Trump sedan han flyttade in i Vita huset i januari. Kanske för att han inte hållit en enda presskonferens och inte svarat på journalisternas frågor.
Men som alltid när presidenten återvänder till USA så flyter de gamla surdegarna upp till ytan. Rysslandsspåret hamnar åter i hetluften. Uppgifter som Washington Post publicerat och som New York Times fått bekräftade från flera källor gör gällande att Jared Kushner i samtal med Rysslands USA-ambassadör ville upprätta en hemlig kommunikationslänk mellan Trumpadministrationen och Vladimir Putin.
En kanal vid sidan av dem som redan finns på toppnivå mellan USA och Ryssland. Det kan tolkas som att Kushner, rimligen på uppdrag av Trump, ville etablera en kommunikation som skulle vara omöjligt att granska eller spåra för vare sig kongressen, landets säkerhetstjänster eller media.
Frågan är varför.
Var det för att Trump ville dölja något för det amerikanska folket? Eller var det bara av ovana vid den politiska makten?
Att frågan överhuvudtaget ställs beror på Trumps märkligt inställsamma attityd gentemot Vladimir Putin. Han har i princip inte en enda gång riktat någon kritik mot sin ryske kollega. Tvärtom har han gång på gång hyllat honom. En aning märkligt både med tanke på att Putin annekterat en bit av ett annat land och de senaste åren uppträtt mer aggressivt i det ryska närområdet.
Något som normalt skulle resultera i amerikanska fördömanden, som när det gäller Kinas uppträdande i Sydkinesiska Sjön.
Ännu märkligare är att Trump i valrörelsen mer eller mindre uppmanade Putin att hacka Hillary Clintons kampanj.
Om det visar sig att Trumpkampanjen på något sätt samarbetat med Ryssland för att knäcka Hillarys kampanj och påverka utgången av valet så är Trump så gott som körd. Att frågan om riksrätt reses mot en president efter så kort tid i ämbetet är unikt.
Trump har på olika sätt försökt få Rysslandsspåret att försvinna. Han har gång på gång bagatelliserat det. Han har kallat det fake news. Men för vare manöver från Trumps sida så har journalisterna grävt djupare.
Långsamt dras snaran åt. Men ännu vet vi inte om Trump begått så allvarliga fel att han till slut kan ställas inför riksrätt.