Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Reinfeldts tv-knock

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2005-09-05

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det blåa laget sopade banan med det röda

Vinnaren Det blåa laget sopade banan med det röda, det anser majoriteten både i Sifo:s och aftonbladet.se:s mätningar efter valårets första partiledardebatt. Fredrik Reinfeldt leder en borgerlig valallians som är mer samtränad och målinriktad än på länge.

Svenska folket har sin uppfattning klar.

Det blåa laget sopade banan med de röda titelinnehavarna i valårets första partiledardebatt.

Betygssättningen är entydig. Enligt både Sifo och en undersökning på aftonbladet.se klarade sig den borgerliga utmanarkvartetten bättre än de tre nuvarande regeringspartierna i SVT:s partiledardebatt ett år före valet.

Förklaringarna är åtminstone tre.

1) Viljan. Man kan säga mycket om den blå alliansen m, fp, c och kd. Men de vill vinna valet. Ett mer samtränat, och målinriktat, borgerligt alternativ har aldrig funnits i svensk politik.

Göran Persson däremot förefaller disträ, rentav ointresserad. Han påstår att han har ont i knät. Därför vankade han omkring i tv-studion och knäppte på kulspetspennan (vad nu den hade med knät att göra) i stället för att koncentrera sig på debatten.

Mental pension

Det var inte bara nonchalant, både mot tv-tittarna och meddebattörerna. Det gav också intryck av att Göran Persson mentalt pensionerat sig. Han har roligare saker att tänka på än en ordinär partiledardebatt .

2)Jobben. Kd-ledaren Göran Hägglund är ingen driven debattör. Men på sitt stillsamma vis ställde han en enkel, men svårbesvarad, fråga under debatten:

– Varför ska man tro att ni i morgon klarar det ni inte klarat hittills?

Sysselsättningen är central för ett lands välstånd. Utan en stor arbetande, och skattebetalande, befolkning räcker inte pengarna till barn, gamla och sjuka.

Akilleshäl

Men i dag, mitt i dånande högkonjunktur, går 8,1 procent av den svenska arbetskraften utan jobb. Det är socialdemokraternas akilleshäl.

Det vet de borgerliga partierna och därför tjatade de om jobben och småföretagen. Medan Göran Persson tvingades erkänna att han var helt överens med sina kritiker om att ”Sveriges styrka är människor som arbetar”.

3) Bidragen. Göran Persson och socialdemokraterna har länge, och framgångsrikt, attackerat framför allt moderaterna för att de vill sänka ersättningarna i välfärdssystemen.

Nu är hela den borgerliga kvartetten måltavla för Perssons kritik. De blev nämligen nyss överens om att sänka a-kassan till 7 000 kronor efter 300 dagars arbetslöshet. Pengar som knappast räcker till både hyra, mat och telefon.

Men att diskutera bidragens storlek är, med förlov sagt, att börja i fel ände. Det bästa är ju att se till att friska inte slits ut, att sjuka blir friska snabbt och att arbetslöshet är en parentes, inte ett tillstånd.

Blå fördel

Det poängterade bland andra Lars Leijonborg under debatten. Möjligen höll en och annan med.

Om 377 dagar avgör svenska folket: Göran Persson eller Fredrik Reinfeldt som statsminister.

Just nu är det fördel Reinfeldt.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln