Hans Wahlgren var en förebild som morfar och farfar

Hans Wahlgren, september 2018.

Klarar du av att vara morfar eller farfar?

En del svarar nej på den frågan.

Andra axlar ett stort ansvar.

”Han var hela Sveriges morfar” var en rubrik i förra veckan när Hans Wahlgren gick bort vid 86 års ålder.

Han var skådespelare och yrkesman. Men han var också en helt ny förebild när det gällde att finnas till för sin familj. Det är inte alldeles självklart för män i hans generation.

Det finns många framgångsrika män som gärna pratar om hur lite de bryr sig om sina barn och barnbarn. Kanske även säger upp kontakten med dem, över någon verklig eller inbillad oförrätt.

Hans Wahlgren var tvärtom.

På hustrun Christina Schollins instagramkonto finns ett klipp där han sitter med när barnbarnet Benjamin Ingrosso leker fram en ny låt på pianot.


Hans, fyllda 86, är lika snygg, välklädd och vänlig som alltid. Då har han mindre än tre månader kvar att leva.

”Han är underbar. En av de finaste människor som finns”, sa han om Benjamin när han egentligen skulle prata om sig själv i Malou von Sivers tv-program. Det blev mest om barn och barnbarn, ”kärleksbomberna”.

”Att mista en pappa, morfar, farfar, make är oerhört tungt, tänker på er”, skriver en läsare i Aftonbladets chatt.

Familjen Wahlgren har alltid haft en stor plats i offentligheten, och nu blir även sorgen till för alla.

”Tänka sig att lilla jag fick underbara dig som morfar”, skriver Bianca Ingrosso på sin instagramsida.

”Ja du morfar…att vara mojfaj…det gjorde du jävligt bra. Bäst av alla faktiskt!”, skriver Benjamin.

Stör ni er på familjen Wahlgrens framträdande roll i tidningar, på sociala medier och i tv? Är allt verkligen så gulligt och kärleksfullt som det framställs?


Det har jag ingen aning om. Jag har bara följt dem punktvis genom åren, har varken retat mig på dem eller älskat dem slaviskt. Men häpnat när nya, begåvade generationer har kommit fram.

Då har man anat Hans Wahlgrens lite undanskymda, men tunga, roll som pappa, morfar och farfar. En roll som kanske har varit minst lika viktig för honom som de som skådespelare.

Själv har jag aldrig mött varken min morfar eller farfar. De dog långt innan jag föddes. Även farmor försvann tidigt. Det var mormor och jag. 

Och hon var väldigt betydelsefull.

Numera är det allt fler barn som har tillgång till alla sina mor- och farföräldrar. En resurs som är avgörande för att många familjer ska fungera.


En farfar är inte längre en gubbe som sitter i en fåtölj och dricker punsch och röker cigarr. Han hämtar på förskolan och lär barnbarnen att cykla.

Hans Wahlgren var en föregångare och förebild. Fyra barn och nio barnbarn, och på en bild från i höstas håller han ett nyfött barnbarnsbarn. 

Hur räckte han till för alla? Samtidigt som en del av hans jämnåriga inte klarar av att vara morfar eller farfar till en enda.

Det handlar om en insats som Hans Wahlgren till största delen skötte i det tysta, trots alla inlägg i sociala medier, tv-serier och artiklar, med barnen och barnbarnens kärlek som enda belöning.


 ”Varför ska jag skicka en blomsterkvast på hans 70-årsdag när han inte kan säga grattis till att jag har fött ett barn?” (Fyrabarnsmamman Sanna Lundell om sin relation till fadern Ulf Lundell).

 ”Jag umgås med mina barnbarn och jag umgås mer nu med mina barn än jag gjorde när de var små -  och i de lägena upplever jag lycka” (Leif GW Persson, som har 13 barnbarn, hos ”Malou efter tio”)

 Jan Guillou svarade ”nej” på Alex Schulmans fråga om han är en bra morfar i en intervju i DN. ”De här pojkarna är uppfostrade i en för mig helt främmande värld, det skapar ett litet avstånd kanske”.