Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

De fick bonus via brevlådeföretag

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2005-08-30

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Verkligheten överträffar dikten. Åtminstone när det gäller att belöna näringslivets toppar.

Ett brevlådeföretag i Finland. Vem hade kunnat hitta på det?

Först var fallskärmarna som förvånade och förskräckte. Miljon efter miljon skickades hem till direktörer. Oavsett om de fick sparken eller slutade på egen begäran.

Tog emot 60 miljoner

Oskicket fick ett abrupt slut med överenskommelsen om att avgångsvederlag skulle begränsas till två årslöner. Om direktören fick kicken. Annars skulle summan vara ännu lägre.

Sedan hamnade belöningsprogrammen i fokus. Bonusar, optioner och annat skulle premiera flit och idogt arvode. Men knöts påfallande ofta till aktiekursen, ett värde som direktörerna inte kan påverka.

Det stoppades av "förtroendekommissionen". Aktieägarna skulle fatta beslut om aktierelaterade belöningsprogram, hette det. Tanken var att de skulle snåla och säga nej till det mesta.

Men förpackningsjätten Tetra Laval visar att uppfinningsrikedomen på området "belöna toppchefer" är gränslös.

Tetra Lavals finska dotterföretag Oy PBD, utan egen personal och utan egna lokaler, har under fyra år tagit emot 60 miljoner kronor från bolaget i Sverige. Sedan skatten, 35 procent, dragits har 39 miljoner betalats ut till 38 direktörer inom ramen för belöningsprogrammet MIP.

Fler fall väntas

Om belöningspengarna betalats ut i Sverige i stället hade skatten blivit betydligt högre, upp till 56 procent.

Skatteverket misstänker att det finska brevlådeföretaget bildats enbart för att administrera Tetra Lavals belöningsprogram för toppcheferna. Fem fall har hittills lämnats över till åklagare. Det blir fler.

"Skatteeffektivt"

Både bolaget och direktörerna tjänar på upplägget. Det är nämligen, för att uttrycka sig som informationsdirektör Jörgen Haglind, "skatteeffektivt". Haglind är en av dem som fått pengar.

Bolagets advokat tänker överklaga eftersom Tetra Laval inte försökt dölja operationen utan regelbundet lämnat kontrolluppgifter till Skatteverket. Som försvar är det inte särskilt slagkraftigt. Skatteverket kan alltid gå tillbaka fem år i tiden och granska deklarationer.

Fantasin flödar när näringslivets toppar ska belönas.

Den borde kunna användas för betydligt nyttigare ändamål.

Tetra-Laval höjdare skattar utomlands

Fem chefer inom Tetra Laval har fått skattekrav på mångmiljonbelopp. De ska dessutom betala 40 procent i skattetillägg.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln