Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Förslaget känns som ett stort steg bakåt

Nästa år fyller den svenska abortlagen fyrtio år. Den var en befrielse för svenska kvinnor.

Nu vill en mycket liten majoritet i Kronoberg utreda om friheten ska begränsas.

Det känns som ett stort steg bakåt.

Om man utbildar sig till barnmorska vet man vad man ger sig in på. Aborter kan ingå i arbetsuppgifterna.

På motsatt sätt resonerar en knapp majoritet av styrelsen i Kronobergs landsting. Med ordförandens utslagsröst antogs förslaget om att utreda samvetsfrihet för vårdpersonal. Slutligt beslut fattas av fullmäktige i slutet av månaden.

Det kan leda till att barnmorskor anställda av landstinget i Kronoberg som av etiska, moraliska eller religiösa skäl är emot aborter får rätt att vägra utföra dem.

Ursprunget är en motion av tre kristdemokrater. KD:s gruppledare i landstinget säger att det stora behovet av vårdpersonal gör att man inte kan avstå från att anställa personer som av olika skäl säger nej till vissa arbetsuppgifter.

Det kan vara så. Men en samvetsklausul kan leda till att kvinnor i Kronoberg tvingas göra abort i ett annat landsting eller på en privatklinik. Är det en önskvärt?

Nästa år fyller den svenska abortlagen 40 år. Kvinnor har rätt själv bestämma om de vill göra abort till den 18:e graviditetsveckan. Laglig rätt till abort finns till vecka 22, förutsatt att det föreligger synnerliga skäl och Socialstyrelsen ger sitt godkännande. 93 procent av aborterna görs före vecka 12.

Abortlagen var en befrielse för kvinnor som av olika skäl inte ville föda. Innan dess åkte de till Polen, gjorde illegala aborter eller födde barn som de av olika skäl inte trodde sig kunna eller vilja ta om hand.

Den friheten kan den föreslagna utredningen i Kronoberg komma att vilja inskränka. Det som svenska kvinnor haft laglig rätt till i nära fyrtio år ska sjukvårdspersonal kunna vägra utföra för att det går på kollisionskurs med deras samveten.

Själv skulle jag inte söka mig till ett jobb som jag helt eller delvis ogillar. Jag skulle inte heller utbilda mig till det, särskilt om utbildningen är så lång som barnmorskans. Ännu obegripligare blir det i ljuset av att barnmorskor är ett bristyrke där arbetstagaren har möjlighet att välja arbetsgivare och -uppgifter.

En barnmorska sökte tidigare i år vikariat på tre sjukhus i Jönköping. Av religiösa skäl ville hon inte ha med aborter att göra. Hon fick inte jobben. Om det var rätt utreds av Diskrimineringsombudsman.

I det katolska Spanien ville regeringen för ett år sedan ta bort den fria aborten, som där sträcker sig till 14:e veckan. Protesterna var enorma både före och efter beslutet. I somras fick regeringen ge sig, förslaget drogs tillbaka.

Inga svenska partier ifrågasätter officiellt den fria rätten till abort. Men Sverigedemokraterna vill sänka gränsen till vecka 12.

Följ ämnen i artikeln