Okänt projekt ska få slut på mordepidemin i Järva
Om dödsskjutningen av Einár leder till att mordepidemin i Järvas förorter sprider sig återstår att se.
För Jörgen Larsson, polis i Rinkeby och ansvarig för avhopparverksamheten, är den frågan för övrigt just nu av marginell betydelse.
Av de cirka 170 gängrelaterade mord som har begåtts de senaste fyra åren har en tiondel inträffat i någon av de förorter som växte fram på 1970-talet efter att försvaret lämnat det övningsfält som Järva länge var.
– Det har varit lugnt de senaste veckorna, möjligen därför att flera ledarfigurer är inlåsta, men för någon månad sedan hade vi ett dubbelmord i Tensta och någon vecka senare ett mord i Hjulsta, säger han.
Vi sitter i en sal i det nya polishuset i Rinkeby, en byggnad som är skyddad av plåtar av Armox, ett ultrahårt stål som bland annat används i bepansrade militärfordon, det är måndag, ny vecka, nya utmaningar men även nya möjligheter.
Det pratas en hel del i pressen om ”Sluta skjut”, projektet i Malmö som ska få gangsters att hoppa av, det påstås ha varit framgångsrikt, nu ska det på export.
Mindre känt är att Järva sedan ett par år arbetar på ett liknande sätt med ”Trefas”, ett projekt i vilket Polisen samarbetar med Socialtjänsten och Kriminalvården.
Syftet är att få pojkar och unga män som är insyltade i någon eller några av alla dessa blodiga konflikter som plågar förorter som Tensta, Rinkeby och Akalla att hoppa av.
En inte alldeles enkel uppgift, då det handlar om ungdomar som inte tycks ha några andra ambitioner med sina liv än att samla poäng för en så hög placering som möjligt i tabellen över grövsta tänkbara våld.
– Var fjortonde dag träffar vi representanter för socialtjänsten och kriminalvården för att ge dem en lägesbild, säger Larsson.
Vem riskerar att bli mördad? Vem kan vara nästa mördare? Hur ser hotet ut just nu?
– Det handlar om killar som är beredda att dö i morgon. En sådan målgrupp är svårarbetad materia.
I kängor från Björn Borg, stuprörsbyxor och en cardigan över den mörka t-shirten ser Larsson mer ut som en ung arkitekt på ett hippt kontor på Södermalm än polis i Sveriges tuffaste distrikt.
Men ingen föreställning kunde vara mer felaktig. Han är chef över en av två grupper som arbetar med projektet, han har två handläggare under sig.
– I bland är ett litet fönster öppet. De här personerna är rädda, de är missnöjda med sitt liv. Och när fönstret är öppet gäller det att agera.
Det handlar om att erbjuda alternativ, i vissa fall personskydd, ett nytt liv med ny identitet någon annanstans.
– Sannolikt är det här den svåraste gruppen i Sverige att arbeta mot. De tillhör lösligt sammansatta gäng. Det finns inga hierarkier, inga chefer, ingen som bestämmer, det är svårt att angripa någonting som är så löst i konturerna.
Polisstationen påminner om ett fort i en krigszon. Utanför går mammor med små barn. Några byggjobbare släntrar förbi.
Och i en annan dimension tycks den politiska dansen runt de unga män och pojkar som mördar och bli mördade aldrig vilja ta slut.
Moderatledaren Kristersson beter sig som en privatspanare på Flashback och insinuerar att en framgångsrik ung artist mördades för att denne några dagar senare var kallad att vittna i en rättegång.
Justitieminister Morgan Johansson är arg för att polisen i Stockholm inte har infört ”Sluta skjut”, som om det ingår i ett statsråds uppgift att detaljstyra en myndighets arbete.
Jörgen Larsson vill inte recensera politiken. Han vill inte heller avslöja siffror. "Visst, ”Trefas” har rönt vissa framgångar, men detaljer går han inte in på.
– Det finns en väldigt infekterad miljö här. Och det kan gå fort. En ung pojke på glid kan plötsligt ha en pistol i handen.
Har mordet på Nils Grönberg utlöst reaktioner i Järva? Jörgen Larsson säger att ingen större oro noterats. Ett relativt lugn råder.
En bit ner för backen ligger den 85 meter långa bron över till medelklassens Ursvik, ett projekt tänkt att minska segregationen i utsatta Rinkeby.
Det är en märklig historia: den byggdes färdigt 2017 men har ännu inte invigts.
Någonting säger även detta. Frågan är bara vad.