Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Världens bästa land – det är inte Finland

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-08-30

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Läs Staffan Heimersons kolumn

Från hjärtat grattis till Finland, som i en komplicerad ochofistikerad undersökning rankas som Världens Bästa Land.

Jag förstår. Vädret. Maten. Nokia.

Nja. Det är mera uttänkt. Det är nyhetsmagasinet Newsweek, som med hjälp av nobelpristagare, tankesmedjor, McKinsey, hälsoinstitut, samhällsforskare med flera skapat en lista som svarar på frågan: ”Vilket land ger er störst möjlighet att leva ett liv med god hälsa, trygghet, tämligen välbärgat och med möjlighet att röra sig uppåt på samhällsstegen?” Kriterierna är ”utbildning, hälsa, livskvalitet, ekonomisk konkurrensförmåga och den politiska miljön”.

Tvåa är Schweiz (naturligtvis, så gladlynt och informellt, med så få minareter och så många gökur, bingo!) och trea Sverige.

Men handen på hjärtat. Skulle ni vilja bo i Finland eller Schweiz? Eller i det surmulna Kanada (7) eller Holland (8) som är platt och trångt och regnigt och har taskig mat? Eller det bugande, hämmade Japan (9) eller Österrike (18) där lögn och tillgjordhet är livsstil?

Hur har listan kunnat bli så tokig? Jag vet. Kriterierna är felvalda.

Om ni (eller jag) skulle välja ett land att bo i skulle faktorerna som vägde tyngst vara frihet, trivsel och klimat, chanserna till jobb, hövlighet och humor hos befolkningen, spänning och stimulans i vardagen, mångkultur, modernitet och mat.

Detta är inte det samma som bara trygghet och stålar. Med BNP kan vi mäta mycket – men inte vad det är som gör livet värt att leva.

Det var för mig enkelt att upprätta den korrekta listan:

1. USA (plats 11 på Newsweeks lista). Med de öppnaste och trevligaste människor ni kan möta.

2. Hongkong (Stadsstaten finns över huvud taget inte rankad. Jag ser att heller inte Taiwan fick vara med till bedömning och anar att Newsweek fallit undan för Kinas, plats 59, påtryckningar). Befolkat helt av flyktingar och invandrare och därför ivrigt, snabbtänkt, flitigt.

3. Danmark (10). Det er et yndigt land med livsnjutare.

4. Frankrike (16). Civiliserat uppförande på de flesta nivåer. Och maten! (Dock satt under observation på grund av presidentens hänsynslösa behandling av romer).

5. Australien (4). Hyggligt, folkligt, mest jämlikt av alla länder.

6. Sydafrika (82). Ingenstans nås du snabbare av ett leende än här. Med uppfinningsrikedom och humor är regnbågsnationen hoppingivande.

7. England (14) men inte Skottland. Det är från England humorn kommer – och språket som vi strax alla talar.

8. Libanon (orankat). Dess vitalitet sprungen ur dess evigt komplexa och ”omöjliga” situation. Därför reser det sig alltid på åtta.

9. Tyskland (12). Okej. Humorn saknas. Men om det är Berlin vi tittar på, finner vi kul ungdomlighet och på mängder av punkter, även maten, kommer landet starkare än de flesta andra.

10. Italien (23). Familjesammanhållningen, snitsen, fliten. Stimulerande kaotiskt.

Det är självklart att världens vidrigaste länder – Nordkorea, Zimbabwe och Burma – inte kan hamna på någon kvalitetslista.

Men även fler åker ut, när det är mera än de traditionellt mätbara faktorerna som tas i beräkning. Singapore (20 på Newsweeks lista) platsar inte hos mig trots levnadsstandard högre än Sveriges och med skolor och

infrastruktur i världstopp. Men Singapore är en kvasidiktatur med statskapitalism. Detta gör människor ängsliga, ocharmiga och okreativa. Thailand är med charm, leenden och värme lättlevt. Men de grova övergreppen på demokratin skickar ner landet i lingonserien.

Ni efterlyser kanske Sverige på min lista. Sverige skulle naturligtvis hamna högt om min lista gjordes längre. Men inte i topp.

Skälen: Rasismen. Vintern.

Våren som aldrig kommer. Ett land där medlemmar i kungafamiljen ostraffat tar mutor. AIK:s supporters. Brackigheten (lyssna på svenskars babbel om golfbanor och vinflaskor, paradisöar och jaktmiddagar). Tv-programmen. Samt brats som ägnar sig åt vaskning.

Följ ämnen i artikeln