Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Lena Mellin: För och emot för att SD fäller budgeten

Om 23 dagar vet vi om regeringen sitter kvar. Eller om de tvingas bort efter rekordkort tid.

Om Sverigedemokraterna röstar ner regeringens budgetförslag måste Stefan Löfven avgå tillsammans med resten av regeringen.

Både Alliansen och Sverigedemokraterna presenterade i dag sina alternativ till regeringens och Vänsterpartiets budgetförslag för 2015.

Överraskningarna är få eftersom både de borgerliga partierna och SD i stort sett följer sina valmanifest, de löften de gav till väljarna i valrörelsen.

Överraskande kan det däremot bli den 3 december då riksdagen genomför den första och avgörande omröstningen om förslaget till ny statsbudget. Då tar de ledamöterna ställning till budgetramarna, inkomsterna och utgifterna.

Regeringen kommer att rösta på sitt förslag och Alliansen på sitt. Det betyder att Sverigedemokraterna avgör vilken som vinner, det röda eller det blå laget.

Om Alliansens alternativ får riksdagens stöd måste regeringen Löfven avgå. En regering kan inte leda landet på andra partiers politik.

Det skulle enligt vissa uttolkare leda till nyval, eller extra val som den korrekta termen lyder. Men så behöver det inte alls bli.

I februari 1990 fälldes ett viktigt ekonomiskt paket, det så kallade stoppaketet som skulle kyla ner Sveriges då galopperande ekonomi, av riksdagen. Regeringen, ledd av Ingvar Carlsson, avgick. Men återuppstod två veckor senare i stort sett samma skepnad men med ny politik i bagaget. Bara mindre delar av stoppaketet förverkligades.

Stefan Löfven kan alltså återkomma som regeringschef och statsminister även efter ett nederlag i den avgörande budgetomröstningen. Men kanske inte med en ny koalition? Och definitivt inte med samma budgetförslag.

Avgörandet håller Sverigedemokraterna alltså i sina händer. Den vikarierande partiledaren och gruppledaren Mattias Karlsson meddelade på nytt i dag att partiet kommer att gå igenom det rödgröna förslaget och Alliansens alternativ för att avgöra vilket som är minst skadligt för Sverige.

Alliansen har kopierat regeringens  och Vänsterpartiets siffror på asyl- och migrationsområdet. Det kommer alltså inte att bli utslagsgivande för vilket som SD tycker är minst dåligt. I stället vägs förslag om bland annat arbetsmiljön i offentlig sektor, äldres ekonomiska situation, åtgärder mot brottslighet och försvaret på guldvåg.

När partiet centralt gjort genomgången ska dess framtida agerande diskuteras i partistyrelsen och med distriktsledningarna.

Det är i det här läget alltså omöjligt att ha en uppfattning om vilken väg Sverigedemokraterna väljer. Alliansens, de rödgrönas - eller den tredje vägen. SD har tidigare lagt ner rösterna i den första budgetomröstningen när deras eget förslag fallit.

I det första fallet vinner Alliansens förslag. I det andra och tredje vinner regeringens och Vänsterpartiets förslag som presenterades den 23 oktober.

Sverigedemokraterna, med Mattias Karlsson och den ekonomiska talespersonen Oscar Sjöstedt i spetsen, har alla skäl i världen att vänta länge med att ge besked om partiet tänker agera. Så länge kommer de nämligen att befinna sig i centrum för det politiska intresset.

Vad talar för att SD fäller det rödgröna budgetförslaget? Att de bevisar vilken makt de har.

Vad talar emot? Att SD visar att de är beredda att ansvar för landet. En regeringskris drabbar alla, även ekonomiskt. Marknaden hatar osäkerhet, ett parlamentariskt osäkert läge toppat med en regeringskris är ingen lek.

23 dagar av nervositet och ängslan väntar Stefan Löfven. Då, om inte förr,  får han Sverigedemokraternas dom.

Följ ämnen i artikeln