Ett skådespel ingen vet hur det slutar
När de offentliga utfrågningarna inför riksrätt mot Donald Trump inleds i dag är det ett skådespel som ingen vet hur det slutar.
I grunden är det en maktkamp mellan en president som vill ha oinskränkt makt och politiska motståndare som vill sätta stopp för det.
Men lika gärna som att krossa Trump inför valet kan det hjälpa honom till fyra nya år.
Riskerna för ett bakslag gjorde att demokraternas ledning länge tvekade att inleda försök att avsätta presidenten. Men när uppgifterna om Trumps påstådda utpressningsförsök mot Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj blev offentliga ställdes de inför ett svårt val.
Skulle de blunda inför vad som verkade vara ett uppenbart försök av en sittande president att genom att hålla inne militär hjälp pressa en utländsk ledare att gräva fram smuts om Joe Biden som antas bli Donald Trumps främsta motståndare i valet nästa år?
Det handlar dels om att presidenten agerar för egen vinnings skull snarare än för landets bästa. Men frågan är också om han genom sitt handlade satt USA:s säkerhet på spel. Syftet med USA:s militära stöd till Ukraina på nästan fyra miljarder kronor är i slutändan att gynna USA:s säkerhetsintressen i regionen. Att hålla inne med stödet hade tvärtom gynnat Rysslands intressen, en av USA:s värsta motståndare på den internationella arenan.
En del av kongressens jobb är enligt grundlagen att granska presidentens maktutövning. Donald Trump har redan på många sätt försökt utöka presidentmakten på det folkvalda parlamentets bekostnad. Vad händer med USA:s politiska system som bygger på ”checks and balances” om man ger presidenten alltför fria tyglar?
Mot det står att det knappast kunnat undgå någon att demokraternas mål hela tiden varit att hitta ett sätt att avsätta Trump. Ärligheten i deras motiv kan ifrågasättas.
Vidöppet
Att förhören nu blir offentliga innebär att alla amerikaner själva kan bilda sig en uppfattning om hur allvarliga anklagelserna är. Det ger processen en helt ny dynamik som ingen av sidorna egentligen kan kontrollera.
Det är en sak att läsa i tidningarna om anonyma läckor som hävdar att en person sagt en viss sak. En helt annan att se personen själv säga det i direktsändning. Hur trovärdig verkar hen? Har hen förstahandsuppgifter om vad president Trump sagt eller gjort?
I grund och botten är riksrätt en politisk process. Grundlagen säger att presidenten kan avsättas om han gjort sig skyldig till ”förräderi, bestickning eller andra allvarliga brott och förseelser”. Fältet är med andra ord vidöppet för tolkningar. I slutändan är det frågan om en politisk bedömning men i dagens värld också om hur den folkliga opinionen reagerar på förhören.
Om allmänheten tycker att Trumps handlande är förkastligt blir det svårare för republikanerna att hålla fast vid det i dag nästan samstämmiga stödet för presidenten.
Men om folk i stället uppfattar det som att demokraterna bara försöker avsätta Trump för att Hillary Clinton förlorade valet så kan hela processen i stället stärka presidenten.
Om Trump till slut ställs inför riksrätt blir det fjärde gången det sker i USA:s historia. Men första gången sedan sociala mediers inträde, med en president som konstant twittrar, och nyhetsbevakning 24/7.
Extrema åtgärder
Att president Trump ogillar processen är lätt att begripa och han har inte direkt dolt sitt totala förakt för det han kallar en häxjakt.
Samtidigt har president Trump vidtagit en del extrema åtgärder för att hindra sanningen från att komma fram.
Han har förbjudit alla sina medarbetare att vittna i kongressens förhör. De som vittnar gör det mot presidentens uttryckliga order. Han vägrar också att personligen samarbeta med riksrättsutredningen.
Än så länge följer riksrättsprocessen helt partipolitiska linjer. Väldigt få republikaner har än så länge ställt sig upp och ifrågasatt om president Trump gjort fel. I nuläget finns det inget som tyder på att det kommer att ändras. Men mycket hänger på vilken bild av Donald Trump och hans agerande som kommer fram i förhören. Någonstans finns det sannolikt en gräns då en del republikaner kommer att överge presidenten.
När utfrågningarna väl rullat igång är det här en process som ingenderas sida har full kontroll över.
PODD Riksrättsprocessen mot Donald Trump
I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Aftonbladets Wolfgang Hansson om det senaste i riksrättsprocessen mot Donald Trump.