Huvudvittne ändrar sig i riksrättsutredning
Uppdaterad 2019-11-07 | Publicerad 2019-11-06
Ett av huvudvittnena i riksrättsutredningen mot USA:s president har ändrat sitt vittnesmål, visar nya dokument.
EU-ambassadören Gordon Sondland har medgett att han antog att USA frös det militära biståndet till Ukraina mot att landet skulle utreda Joe Biden och sonen Hunter.
Uppgifterna om Sondland är extra viktiga eftersom ambassadören står Trump nära.
I måndags ändrade nyckelvittnet, USA:s EU-ambassadör Gordon Sondland, sitt vittnesmål gällande vad han sagt till en ukrainsk presidentrådgivare om varför USA:s militära bistånd frusits.
Han har nu medgett att han antog att USA frös det militära biståndet till Ukraina för att få landet att gå med på president Donald Trumps begäran om en utredning av den politiska motståndaren Joe Biden och hans son Hunter Biden.
– I avsaknaden av någon rimlig förklaring till att biståndet hållits tillbaka antog jag att det tillbakahållna biståndet hade kopplats till det föreslagna anti-korruptionsuttalandet, har Sondland sagt i vittnesförhöret, som är del av den demokratledda utredningen i representanthuset om ett eventuellt riksrättsförfarande mot presidenten.
”Anti-korruptionsuttalandet” ska vara det som Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj blivit ombedd av president Donald Trump att göra i ett telefonsamtal i juli i år, alltså att säga att Ukraina startat en korruptionsutredning av Biden.
Uppgift blev offentlig i tisdags
Vid tidigare förhör i oktober har Sondland sagt att han inte kände till att de två sakerna skulle ha med varandra att göra.
Uppgiften kommer nu eftersom dokumentationen från förhören blev offentlig i tisdags, efter att representanthuset i förra veckan röstade om att formalisera riksrättsförfarandet.
Sondland är inte den första att medge kopplingarna mellan det frysta biståndet och kraven på korruptionsutredningar, men hans vittnesmål är extra tungt eftersom han varit en av huvudpersonerna vad gäller kommunikationen mellan USA och Ukraina.
Viktigt bevismaterial
Dessutom står Sondland nära Trump, han har exempelvis gett Trumps valkampanj ekonomiskt bidrag.
Det ändrade vittnesmålet beskrivs som ett viktigt bevismaterial för Demokraterna för den fortsatta riksrättsprocessen.
Vita husets pressekreterare Stephanie Grisham uppgav i ett uttalande på tisdagen att ”inget antal partiska rubriker förändrar det faktum att presidenten inte har gjort något fel”.
I tisdags kallades också Vita husets stabschef Mick Mulvaney till förhör av representanthuset. Det är fortfarande oklart om Mulvaney kommer att inställa sig, eftersom Trumpregeringen uppmanat statsanställda att inte samarbeta med utredningen, som Trump flera gånger kallat för ”en häxjakt”.
En som trots det har vittnat är USA:s förra Ukrainaambassadör Marie Yovanovitch, som uppgett att hon känt sig hotad av Trump och personer i hans stab. Även det förhöret har nu blivit offentligt.
PODD Riksrättsprocessen mot Donald Trump
I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Aftonbladets Wolfgang Hansson om det senaste i riksrättsprocessen mot Donald Trump.