Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Fler jobb - då vinner sossarna

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2005-08-18

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Med en hundralapp mer i månaden vinns inga val.

Det är sysselsättningen som är regeringens vapen i slaget om väljarna.

Bara ett par dagar före jul dimper en förtida klapp ner hos landets barnfamiljer. Den höjning av barnbidraget som genomförs i oktober betalas då ut retroaktivt.

Fläskar på

För en familj med tre barn betyder det 1500 kronor extra lagom till årets dyraste helg. Tvåbarnsfamiljen får en tusenlapp mer i plånboken.

Valfläsk? Självklart. Men det är en dusör som kommer att vara glömd i september när svenska folket utser den nya riksdagen.

I stället är den tidigarelagda höjningen av barnbidragen, som tidigare planerades till januari, ett led i socialdemokraternas främsta strategi att vinna valet: Lägre arbetslöshet.

Barnfamiljer har nämligen den för regeringen goda vanan att konsumera. Hos dem sparas pengar sällan på hög, de används till att köpa varor eller tjänster. Det ger - i förlängningen - fler jobb.

Praktik till akademiker

Statsminister Göran Persson meddelade redan i samband med sitt sommartal i början av augusti att vägen till högre opinionssiffror för socialdemokraterna är höjd sysselsättning. Det är i det ljuset som höjningen av barnbidragen ska ses. Inte som en valmuta till landets barnfamiljer.

I dag presenteras stommen till det sysselsättningspaket som regeringen vill genomföra nästa år för s-ledamöterna i riksdagen. Målet är 50000 nya jobb.

Bland annat ska 7500 arbetslösa akademiker erbjudas praktikplatser eller anställning i den statliga sektorn.

Äldre långtidsarbetslösa är en annan prioriterad grupp. Enligt statsministern ska de hjälpa gamla att hänga gardiner eller utföra andra jobb som ingen hinner med i dag i den kommunala sektorn.

En rysare - in på mållinjen

Men regeringen hoppas också att den allmänna ekonomiska utvecklingen ska ge skjuts åt sysselsättningen.

BNP-prognosen för nästa år skrivs upp med 0,3 procentenheter till 3 procent. I runda slängar innebär det omkring 6000 nya jobb.

Om satsningen på jobben räcker för att regeringen Persson ska vända opinionsvinden är för tidigt att sia om.

Väljarna bestämmer sig allt senare, ofta först under sista valveckan. Och de väjer inte för att byta parti. Det blir en rysare - in på mållinjen.

Antalet arbetslösa ökar

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln