Bisarrt möte om girighet

Miljardären suckade på frågor om fängslade journalister

FÖRSÖK TILL DEBATT Oljemiljardären Ian Lundin, näringsministern Annie Lööf och författaren Björn Ranelid möttes i går för att prata om ”rikedom och girighet” på ett seminarium i Globen i Stockholm.

Det blev så bisarrt som det låter då Björn Ranelid, Annie Lööf och Ian Lundin försökte sig på en ­debatt om ”rikedom och girighet” i går kväll.

Författaren skröt, närings­ministern gnällde på skattetrycket och oljemiljardären slog ut med armarna och förklarade att det ­inte fanns någonting Lundin ­Petroleum kunde göra för de fängslade svenskarna i Etiopien.

En av dessa moderna internetbanker bjöd i går till seminarium i Globen för att få oss att spara mer, helst i konto tillhörande det arrangerande företaget.

Och nog fanns det förutsättningar för i varje fall herrarna i panelen att berätta om hur det känns att anklagas för girighet.

Leif GW Persson har ju dundrat om att Ranelid säljer böcker svart och skriverierna om Lundin Petroleums blod­indränkta oljeborrningar i Afrika ska vi ­bara inte tala om.

Ett par tusen räknenissar och småsparare hade under eftermiddagen skrotat runt och ägnat ­bankernas och fondförvaltarnas montrar förströdd uppmärksamhet eller försökte sig på att tävla: den som under 20 sekunder samlade på sig tillräckligt med kringblåsande monopolsedlar i en telefonhytt­liknande skrubb kunde vinna ­fina priser.

Framåt kvällen var det äntligen dags för debatt. Först upp på scen var givetvis ­Ranelid, som med sedvanligt uppknäppt skjorta lät sig frågas ut av två måttligt ­inspirerade moderatorer.

Det var bara några kvällar ­sedan som denne författare i denna lokal på goda grunder kom sist i en folkkär sångtävling, och han höll en lång och svår­begriplig monolog om Bill Gates och bedyrade sedan att det minsann inte var girighet som drev honom att skriva böcker.

Och efter det vanliga skrytet – ­fyra miljoner såg honom i melodifestivalen, det är fler än vad som har läst Stieg Larsson – tog Lööf plats i stolen bredvid.

Näringsministern påpekade vikten av att spara i stället för att ta snabba sms-lån, pratade om sin idol Margaret Thatcher, ­hade synpunkter på skatter och idkade självkritik. ”Vi måste ­göra mer för egenföretagarna”.

Ljuset sänktes ytterligare och till signaturmelodin av ”Dallas” gjorde Ian Lundin, styrelseordförande i Lundin Petrolium ­entré.

Den brunbrände miljardären berättade glatt om nya oljefynd i Norge och suckade då han fick frågor om de fängslade journalisterna i Etiopien.

Ja, det är en ”sorglig historia”. Men det finns ingenting hans koncern kan göra för att hjälpa dem. Och det har varit tungt att läsa alla elaka skriverier.

Oljebaronen ­tittade ner på den gröna spargrisen som stod bredvid podiet, sken upp och påpekade att ett av familjens ­företag ­ägnade sig åt diamanter. ”Men det är bara för att brorsan har så många tjej­polare”.

Ranelid bröt in, hyllade de ­rikaste svenskarnas sinne för att vårda traditioner och ­efter ytterligare en liten stunds meningslöst prat var timmen över.

Det kan tyckas som att det var en osannolik trio som försökt prata girighet, men den konspiratoriskt lagde finner en röd tråd mellan deltagarna.

Lööf sparar nämligen i en fond som har ­aktier i Lundin Petrolium. En koncern som tjänat hundratals miljoner på att borra ­olja i Sudan, där regimen använt sig av våldtäkter i närmast industriell skala i krig.

Denna skurkstat borde i sin tur utse Ranelids bidrag till melodifestivalen till ny nationalsång. Lyssna bara på de avslutande textraderna i ”Mirakel”:

”Nu kommer ­kärleken, nu kommer ­armén, nu kommer ­soldaterna. Herregud, ­mirakel”.

Aftonbladets artikelserie om Lundin Petroleum

9 mars

Aftonbladets utsända återvänder till platsen för Lundins misstänkta brott. Vittnen berättar hur soldater skickats in för att för­driva alla människor som bodde vid oljefälten när ­Lundin verkade i området.

10 mars

Lundinbolagen värderas i dag till mångmiljardbelopp. Aftonbladet berättar hur Adolf H Lundin byggde sitt imperium på en kontroversiell affärsidé: att utvinna ­olja i diktaturer och krigshärdar.

11 mars

Lundin har enligt egen uppgift sponsrat sjukvården i regionen. Men på Bentiu State Hospital i Sydsudan syns inga spår av svenskarnas hjälpinsatser.

12 mars

I lägret Yida i Sydsudan trängs 16 000 flyktingar. De är offer för de senaste blodiga striderna om oljan.

Följ ämnen i artikeln