Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Ännu en coronajul och en obehaglig känsla av att allt går igen

Med bara dagar kvar till jul infinner sig en obehaglig känsla från förra året att allting går igen.

Ännu en coronajul står för dörren.

Vissa stänger ner. Några försöker avvakta i hopp om att den nya omikronvarianten inte ska vara lika farlig. Det gemensamma är att alla gör olika.

Inte ens vaccinerna kan få den äkta julkänslan att infinna sig.

Ett år har gått sedan EU godkände de första vaccinerna. Att forskarna lyckades få fram dem rekordsnabbt var en enorm framgång. Samtidigt är vi nog många som hade hoppats att vaccinerna skulle vara ännu mer framgångsrika i att få bukt med pandemin.

De är fortfarande vårt främsta hopp att besegra covid-19.

De skyddar de flesta mot allvarlig sjukdom eller död men frågan är hur länge. Kanske är den tredje dosen räddningen. Kanske behöver vaccinerna skräddarsys efter nya varianter.

Men trots vaccinerna är det många experter som fruktar att vi när det gäller påfrestningen på sjukvården fortfarande kan ha det värsta av pandemin framför oss. Det beror på att omikronvarianten verkar vara så mycket mer smittsam. Möjligen ger den mildare symtom men trots att den upptäcktes redan i november anser forskarna att det är för tidigt att säkert säga något om farligheten.

Skolbarn i Sélestat, Frankrike, får vaccin mot covid-19.

I USA står omikron redan för 73 procent av alla nya fall. Den amerikanske smittskyddsgeneralen Anthony Fauci kallar varianten ”extraordinär” i sin smittsamhet och varnar för att USA om några veckor kan se rekordmånga patienter på sjukhus. Liknande varningar kommer från danska smittskyddsexperter som tror att inläggningarna på sjukhus i bästa fall blir lika många som förra vintern. I värsta fall fler.

Vilken väg är rätt?

När väldigt många smittas ökar inläggningarna trots att vaccinerna ger visst skydd.

USA:s president Joe Biden har dessutom problemet att många amerikaner fortfarande vägrar att vaccinera sig, särskilt i republikanskt ledda delstater. De verkar ha glömt att det var förre presidenten Donald Trump som tog åt sig äran av att vaccinerna togs fram så snabbt. I går blev Trump utbuad av sina egna anhängare när han avslöjade att han tagit en tredje dos.

Världens regeringar försöker desperat hantera den nygamla situationen på ett balanserat sätt. Frågan alla ställs inför är precis som förra gången: vilken väg är den rätta?

Och precis som då är det ingen som har facit.

Vissa, som Nederländerna, har redan stängt ner alla butiker utom de livsnödvändiga. Hushållen får bara bjuda hem två personer utom över jul och nyår då man får ha fyra gäster.

I Norge får ingen alkohol serveras på krogen varför de flesta stängt.

Danmark som lyfte alla restriktioner så sent som i september har stängt ner nöjesparker, teatrar och biografer. Vaccinpass krävs för att åka kollektivtrafik eller gå på restaurang. Munskyddstvång har gjort comeback.

Ekonomiska konsekvenser

I den andra änden av spektrat finns framförallt Spanien, Italien och Frankrike men även Sverige där man fortfarande hoppas att det ska gå att kontrollera spridningen av omikron utan nya nedstängningar eller kraftigare restriktioner än vaccinpass.

Kontroll av vaccinpass utanför en galleria i Berlin.

Men det kan när som helst ändras. Nya restriktioner införs ofta med mycket kort varsel som dagens många besked på Folkhälsomyndighetens och regeringens presskonferens är ett talande exempel på.

Med nedstängningar och restriktioner följer allvarliga ekonomiska konsekvenser. Många branscher som hoppats att den här julen skulle väga upp för tidigare förlorade intäkter under pandemin har fått se sina drömmar gå upp i rök. Den ekonomiska återhämtningen hotas, åtminstone tillfälligt spår bland andra Konjunkturinstitutet.

Är samhället berett att ge lika generösa stöd en gång till?

Även om nya hot tornar upp sig den här julen är den för många i Europa bättre än den förra. Då var det många länder som hade mer eller mindre totala nedstängningar i kombination med olika former av utegångsförbud. Nästan ingen var vaccinerad.

Så förmodligen står glöggen och ryker trots allt här och var. Många äldre med en tredje dos innanför västen slipper att fira ensamma. Trots den obehagliga känslan av deja-vu ser det trots allt lite ljusare ut.

Vi kan hoppas att den förre statsepidemiologen Annika Linde har rätt när hon säger att om ett år är pandemin över.

För det är ju det alla undrar; när ska det här eländet ta slut?

Alla tvärsäkra förutsägelser är dock riskabla i dagsläget.