Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Delar ut pris - mitt uppe i sin största utmaning

Hon är Europas mäktigaste politiker Delar ut pris till Jordaniens drottning

Berlin. Angela Merkel är Europas mäktigaste politiker och hon är mitt uppe i sin största utmaning. Men i går eftermiddag tog hon sig tid att dela ut ett pris i Berlin. Hon var avspänd och såg glad ut, denna kortväxta dam som alltid går klädd i blazer och byxor.

Människor från Mellanöstern och Afrika väller in i landet och fler är på väg. Tv visar reportage om bussar som lämnar Kabul, destination Tyskland.

Merkel har svarat med att alla flyktingar är välkomna, och sedan går hon till utrikes­departementet och delar ut ett pris.

Å andra sidan sägs att hon fungerar bäst under tryck och priset var inte vilket som helst. Det delas ut till minne av Walther Rathenau, politiker, författare, industrimagnat, som 1922 mördades på öppen gata av högerextremister.

Walther Rathenaus död var en av de viktigaste händelserna på vägen till Hitlers maktöver­tagande.

Merkel överlämnade priset till Jordaniens drottning Rania, berömd för sin skönhet och sitt engagemang för flyktingar, utbildning och andra goda saker.

Jordanien har tagit emot upp emot en miljon flyktingar från Syrien, och innan dess från Irak, och innan dess mängder från Palestina. Drottning Rania själv är palestinier, hennes föräldrar kom från Tulkarm på den ockuperade Västbanken.

Det lilla, fattiga Jordanien är till stor del ett land byggt av männi­skor på flykt.

Angela Merkel har bestämt att Tyskland ska öppna sina dörrar. En miljon väntas komma. ”Vi klarar det”, säger Merkel.

Kanske krävs en person som Angela Merkel för att fatta ett sådant beslut. På sätt och vis är hon själv ett flyktingbarn. Hennes far, en präst, tog familjen från Hamburg i väst till det kommunistiska Östtyskland. På 1950-talet var inte det så konstigt som det låter i dag. Merkels far ansåg att de sanna antifascisterna fanns i öst.

Kanske krävs det en person som Merkel, som stod utanför politiken ända tills Östtyskland brakade ihop, för att fatta ett beslut på tvärs mot gängse politisk taktik och klokskap.

Öppna gränserna? Det är ju att bjuda in hela världen!

Merkel svarar att ett land där man avvisar männi­skor i nöd, det är inte hennes.

Sådana ord är otroligt känslosamma för att komma från denna kvinna. Hon är ingen glad polemiker eller tuff debattör. Hon är inte ideolog. Hon är fysiker och forskare och ett slags politikens teknokrat.

Högern i Tyskland klagar på henne. Politiker över hela Europa skäller på henne för över­driven generositet mot horderna från Asien och Afrika. Och nyss skällde den så kallade vänstern för att hon var snål när hon inte ville skriva ut checkar in blanko till det korrupta Grekland.

Allt det där verkade inte beröra henne när hon stod framför den förnäma publiken och talade om Walther Rathenau, en man som föll offer för extremisters kulor för 93 år sedan.

Historiens trådar löpte samman när Angela Merkel och drottning Rania stod framför skylten med Rathenaus namn. Stora händelser får vi leva med länge, och det som sker nu kommer att förändra Tyskland, och Europa.