Tyvärr kommer religionsskolorna att överleva
Fortfarande finns ingen majoritet i riksdagen för att förbjuda religiösa friskolor.
Det är synd. Självklart ska religion och skola inte blandas ihop.
I dag är det förbjudet med konfessionella inslag i undervisningen, oavsett vem som driver skolan.
Men självklart är det meningslöst att driva en kristen, muslimsk eller judisk skola om religionen inte har en central plats i verksamheten. Det är ju det som avsikten med det hela, inte att baka, sjunga eller rita streckgubbar.
Nu följer Socialdemokraterna Liberalerna och Vänsterpartiet i hälarna och vill förbjuda religiösa friskolor. Tidigare ville de bara förbjuda konfessionella inslag i skolan vilket i princip redan är förbjudet.
Lappkastet förklaras av civilminister Ardalan Shekarabi och gymnasieminister Anna Ekström med att de konfessionella friskolorna ökat segregationen och klyftorna. De har dessutom tilltagit de senaste åren, enligt ministrarna. Förslaget är ett vallöfte.
Men än så länge är Socialdemokraternas omsvängning betydelselös. Det finns nämligen ingen majoritet varken för att förbjuda nya religiösa friskolor eller stänga de redan existerande skolorna. Det finns i dag, enligt Skolverket, 71 religiösa skolor, de allra flesta kristna.
S, L och V representerar drygt 42 procent av väljarna och ungefär lika stor andel av riksdagsledamöterna. Det räcker inte för att driva igenom ett förbud hur vällovligt man än tycker att det skulle vara.
De som inte vill förbjuda konfessionella skolor brukar ofta hänvisa till att det vore ett brott mot Europakonventionen för de mänskliga rättigheterna. Det tycks Socialdemokraterna, åtminstone tillfälligt, ha förträngt.
Enligt konventionen ska staten respektera föräldrarnas rätt att ”tillförsäkra sina barn en sådan utbildning och undervisning som står i överensstämmelse med föräldrarnas religiösa och filosofiska övertygelse”.
Men det betyder, åtminstone inte enligt mig, inte att skolan behöver vara religiös. Det kan lika gärna betyda att de olika kyrkorna och församlingarna kan bedriva religiös uppfostran utan att statsmakterna lägger hinder i vägen så länge den håller sig inom lagens råmärken.
För mig är det en självklarhet att skola och undervisning är en sak. Och religion någonting helt annat. Sverige är ett multikulturellt samhälle och har sedan 2000 ingen statskyrka.
Gå med i vår opinionspanel du också
Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.