Politiker ska ge fan i att uttrycka sig på detta vis

Mitt humör har varit uselt sedan justitieministern skrev en debattartikel om hur rättsväsendet bör tänka.

Att en ledande socialdemokrat kräver att en domare i Högsta domstolen ska avgå gör mig inte lyckligare.

Politiker ska ge fan i att uppföra sig på detta vis.

Gud ska veta att det finns anledning att ha synpunkter på Göran Lambertz, ett av 16 justitieråd i Högsta domstolen, Sveriges högsta dömande organ.

Med argument som mest påminner om en privatspanare i internets undervegetation fortsätter denne tidigare så skicklige jurist att tjata om att cirkus Quick inte är en rättsskandal.

Skadar Lambertz excentriska uppförande tilltron till rättsväsendet? Ja, det tror jag. Är det ett skäl till att han bör avgå? Nej, det är det inte.

Morgan Johansson, ordförande i det mäktiga justitieutskottet och socialdemokratisk kandidat till posten som justitieminister, är av en annan uppfattning.

Han tycker att Lambertz borde fundera på att säga upp sig. Att justitierådet har gått för långt i sin argumentation om denna juridiska soppa som har lett till att åtta morddomar har rivits upp.

Att en ledande politiker inte tycks begripa att även domare i Högsta domstolen har yttrandefrihet är alarmerande.

Att en ledande politiker inte tycks begripa att en av grundstenarna i demokratin är att lagstiftare inte ska peta i vilka personer som besitter den dömande makten är ännu värre.

Reglerna i regeringsformen i grundlagen är lika tydliga som viktiga. Domare ska döma utan att behöva ta hänsyn till vilka vindar som för ögonblicket blåser och utan att behöva vara rädda för att impopulära beslut ska leda till att de får sparken. De är därför i princip oavsättliga.

Ytterst handlar detta om maktdelningsprincipen. Politiker stiftar lagar. Jurister dömer.

Detta är en princip som är fundamental i alla parlamentariska demokratier och syftar till att maktpolerna ska uppväga och utöva kontroll över varandra och därmed förhindra missbruk av makt.

Johansson är nu inte den ende politikern som är lite för klåfingrig för sitt eget bästa.

Även vänsterpartisten Lena Olsson, justitieutskottet, och moderaten Maria Abrahamsson, domarnämnden, var ute och hojtade i går. 

Är det en ny trend vi bevittnar? Styrs vi av politiker som tycker att det inte är så noga med grundlagen? 

Gårdagens babblande är nu ingen engångsföreteelse. Jag har dessvärre inte lyckats förtränga att justitieminister Beatrice Ask för ett tag sedan utmärkte sig med en debattartikel om de eländiga domstolarna som fräckt nog dömer självständigt.

Det är inte vackert att se lagstiftare ingå i en pöbeljustis som gnäller på den dömande makten och som kräver en domares huvud på fat.

Följ ämnen i artikeln