Det är våld mot flickor vi talar om
Många böcker du läser tar slut samtidigt som du stänger den sista sidan. Andra böcker stannar för evigt.
En blomma i Afrikas öken är för mig en sådan bok.
Det har gått 15 år sedan jag läste självbiografin av Waris Dirie, men den lever och skaver fortfarande i mig – nästan dagligen.
För de våldshandlingar den beskriver, där vi får följa Waris när hon som liten flicka lever som nomad i Somalia och upp till vuxen ålder som fotomodell, är så gripande att ingen människa borde kunna lämnas oberörd.
Waris berättar i boken om hur hon som liten våldtas av en vän till sin pappa. Hur hon som femåring könsstympades och när hon som tonåring mot sin vilja skulle giftas bort. Waris lyckades fly med ett kön som är förstört för alltid.
Hennes själ är trasig, precis som hos vilken annan människa som helst som utsätts för våld.
För det är våld vi pratar om.
I dag är det den internationella flickdagen, ett initiativ taget av barnrättsorganisationen Plan International och instiftats av FN. Aftonbladet berättar, i ett samarbete tillsammans Plan, om de flickor och kvinnor som dagligen kränks över hela världen.
Om flickor och kvinnor som andra människor tar sig rätten att kränka och med olika sätt utöva våld på. För det finns starka konservativa krafter som motsätter sig flickors och kvinnors frihet att välja sina liv. Flickor kränks, diskrimineras, könsstympas, utsätts för barnäktenskap, våld och övergrepp. I Sverige drabbas flickor dagligen av sexuella övergrepp, nättrakasserier och mobbning. Varje dag föder nästan 50 000 flickor i världen barn, lika många blir bortgifta och 8 000 flickor riskerar att könsstympas.
De här brotten mot flickors rättigheter sker ofta i det tysta och många flickor saknar en röst i samhället.
Aftonbladet har möjligheten att ge dessa flickor röst.
Som Maryam, 20, från Afghanistan som blev bortgift när hon var tolv år. Hon bor i Skåne sedan två år och kämpar för ensamkommande flickors rättigheter.
Eller Sara, 32, en svensk tjej som tvingades att sälja sex under dödshot. Hon drogades och såldes tillsammans med fyra utländska traffickingoffer.
Och Elina, 21, som är född och uppvuxen i Sverige av kristna föräldrar från Mellanöstern. Elina har levt under hårt hedersförtryck, hon läser i dag till jurist och har brutit med familjen sedan fyra år tillbaka.
Varje siffra, varje flicka, är en berättelse som borde höras.
Vi berättar några av dem.
Jag önskar att deras berättelser stannar hos dig, precis som Waris Diries gjorde hos mig redan för 15 år sedan.