Kina vinnare i stormaktskampen
Medan amerikanerna dör i stort antal har livet i staden där coronapandemin har sitt ursprung återvänt till det normala.
Kina har visat att man så här långt lyckats hantera pandemin på ett överlägset sätt jämfört med supermakten USA.
Det kan få följder på hur världen ser på de två samhällssystemen och vem som framöver blir herre på täppan.
Ja, jag vet att den kinesiska statistiken inte går att lita på till hundra procent. Men om det pågick en utbredd smittspridning i landet skulle det vara omöjligt att dölja för myndigheterna till och med i en stenhård kommunistdiktatur som Kina.
Går man på den officiella statistik som redovisas av Johns Hopinks universitetet i USA så har fram till idag 444 884 amerikaner avlidit i covid-19. Flest i världen. Motsvarande siffra för Kina är 4 820 döda.
Räknat som andel av befolkningen har USA 1 355 döda per en miljon invånare. Kina ligger på 3,5.
En enorm skillnad.
USA betraktas fortfarande allmänt som världens supermakt. Ingen annan nation har starkare ekonomiska och militära muskler. Amerikanerna själva anser att de har den överlägset bästa sjukvården i världen.
Därför blir nederlaget i kampen mot covid-19 extra smärtsamt för USA.
Världens supermakt är däckad av viruset medan landet där covid-19 sannolikt har sitt ursprung ligger i världsklass när det gäller hanteringen av pandemin.
Detta är någonting som noteras i världens huvudstäder, inte minst utanför västvärlden där Kina försöker öka sitt inflytande.
USA och Kina är inblandade i en global kamp om vilket samhällssystem som är mest framgångsrikt och vem som ska vara framtidens supermakt. Normalt sett leder USA fortfarande den tävlingen med hästlängder i de flestas ögon.
Ökad respekt
Men Kina är på väg i kapp och pandemibekämpningen har ökat omvärldens respekt för Kina trots att landet samtidigt som man bekämpat pandemin intensifierat förtrycket mot den muslimska minoriteten i Xinkiangprovinsen och krossat resterna av det demokratiska systemet som existerat i den före detta brittiska kronkolonin Hongkong.
Medan USA och demokratiska nationer generellt haft svårt att hantera pandemin har Kinas hårdhänta metoder visat sig vara effektiva. Sannolikt är det många av de strikta åtgärderna som aldrig skulle ha accepterats av medborgare i väst.
När Kina införde lockdown i Wuhan för ett år sedan var det i ordets mest strikta bemärkelse. Människor fick dörrarna till sina hem igensvetsade. De fick inte ens gå och handla mat själva. Maten levererades till dörren av kommunistpartiets extremt välutvecklade kontrollmaskineri som finns i varje kvarter. All kollektivtrafik upphörde. 11-miljonerstaden stod stilla i dryga 70 dygn.
Men samhället mobiliserade också oerhört kraftfullt och koncentrerade på kort tid stora resurser till bland annat Wuhan. Provisoriska sjukhus byggdes på rekordtid och 43 000 experter och sjukvårdspersonal skickades till området från januari till mars, enligt den statliga tidningen Global Times.
Fortfarande är Kinas gränser stängda för flertalet resenärer. De som släpps in måste ovillkorligen sitta 14 dagar i karantän på särskilda platser som myndigheterna anvisar och övervakar.
När fall av smitta dyker upp i samhället spar regimen inte på krutet. Hela bostadsområden och städer testas och stängs av.
Normalitet vs kaos
Tack vare den noggranna virusövervakningen har livet i Kina kunnat återgå till någon slags normalitet. I Wuhan är butiker och skolor åter öppna sedan länge. Liksom på de flesta platser i Kina.
Följden är att den kinesiska ekonomin återhämtat sig snabbare än någon annan. Medan nästan alla stora ekonomier krympte 2020 kunde Kina förra året visa på ekonomisk tillväxt, 2,1 procent.
Prognoserna visar att Kina tack vare pandemin kommer att gå om USA som världens största ekonomi 2028, två år än tidigare beräknat. Experterna spår att Kina inom kort återtar positionen som nummer ett för utländska investeringar.
Detta samtidigt som hela världen från första parkett kunnat betrakta den kaosartade pandemihanteringen i USA under president Trump. Efterträdaren Joe Biden har signalerat en federal plan men kommer inte att kunna vända trenden på kort eller ens medellång sikt.
Kinas centraliserade system där inga hänsyn behöver tas till mänskliga rättigheter eller demokrati underlättar pandemibekämpning.
Men även om Kina lyckats bra hittills finns det ingen garanti för fortsatt framgång. Det kinesiska nyåret står för dörren då miljontals kineser planerar att resa vilket kan ge upphov till förnyad smittspridning.
Kvar finns också kritiken mot Kina för att man mörkade utbrottet och först ett år efteråt släppt in ett internationellt expertteam från WHO.
Vad de kommer fram till får också stor betydelse för hur världen kommer att se på Kinas roll.