Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Mmm.... vilken skuggregering

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2005-09-04

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det blå laget är redo att ta över makten i Sverige

Klicka på bilden ovan och välj helskärmsläge för stor bild.

Moderater på mer än hälften av ministerposterna.

Men bara två kristdemokrater.

Så kan regeringen se ut efter nästa val.

I kväll drabbar partiledarna samman i en tv-sänd debatt. Ett år kvar till valet – och helt andra styrkeförhållanden än före det förra.

Enligt den senaste Sifomätningen samlar de fyra borgerliga partierna, som går till val under parollen ”allians för maktskifte”, 53,5 procent av väljarna. I Sifo vid samma tid före förra valet stödde 53,3 procent av väljarna de tre partierna på vänsterhalvan, s, v och mp.

Då påstod 45,8 procent att de skulle rösta på något av de borgerliga partierna. Nu är det nästan lika många, 43,8 procent, som säger att de skulle rösta rött.

Jämfört med ett år före förra valet är situationen alltså spegelvänd. De förmodade vinnarna har blivit de troliga förlorarna.

En halv miljon

Omräknat i antal väljare så leder de fyra borgerliga partierna över de tre vänsterpartiena med drygt en halv miljon röster.

Men det innebär inte att valet redan är klart – långt därifrån. Ett år är en eon i politiken. Terrordåd i vår närhet, nya personkonstellationer, plötslig osämja eller kraftigt sjunkande arbetslöshetssiffror kan radikalt förändra opinionssiffror och väljarnas preferenser.

Men om man utgår från hur det ser ut just nu har alltså de borgerliga partierna chans att vinna valet – för första gången på många år.

Hur en blå regering skulle kunna se ut avgörs av en rad faktorer. Exempelvis styrkeförhållandena mellan partierna, statsrådskandidaternas personliga kvalifikationer, resultatet i kommun- och landstingsval.

Stor moderatdominans

Men som det ser ut nu skulle moderaterna dominera stort. Med 22 statsrådsposter och matematisk rättvisa skulle 12 ministrar vara m-märkta. Fem skulle komma från folkpartiet, tre från centern medan kristdemokraterna får nöja sig med två.

De fyra partiledarna får givetvis centrala poster, antingen i statsrådsberedningen eller som departementschefer. Runt sig samlar de sina bästa krafter från riksdag, EU-parlament och kommuner.

Men vem blir statsminister? Reinfeldt, Leijonborg, Olofsson och Hägglund är alla hungriga på posten. Men den är vikt för moderatledaren. Hans parti är ensamt mycket större en de andra tre tillsammans.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln