Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Kriminalisering av rasistiska organisationer inget motgift mot antisemitism

Morgan Johansson hoppas kunna bekämpa antisemitism med förbud av rasistiska organisationer.

Justitieministern kommer att bli besviken.

Morgan Johansson om antisemitismen : "Detta är oacceptabelt, alla ska kunna känna sig trygga att bära sina symboler"Morgan Johansson om antisemitismen : "Detta är oacceptabelt, alla ska kunna känna sig trygga att bära sina symboler"

Aftonbladets Helena Trus har i en serie artiklar granskat den svenska antisemitismen, med nedslående resultat.

Judiska ungdomar vittnar om såväl verbala kränkningar som hot och fysiska övergrepp och i en jämförande EU-rapport mellan tolv länder får den svenska regeringen ett allt annat än smickrande betyg för sin förmåga att bekämpa judehatet.

Vad har då ansvarig minister att säga? Jo, en utredning som ska titta på möjligheten att förbjuda rasistiska organisationer har tillsatts.

Justitieminister Morgan Johansson (S).

Ett sådant förbud skulle möjligen få viss betydelse. Nazistiska organisationer och andra grupper i den radikalnationalistiska miljön hetsar mot judar och förföljer dem. En lag får eventuellt en viss dämpande effekt.

Men vi talar med all sannolikhet om en högst marginell förbättring. Nazism upphör inte att existera för att den förbjuds. Fråga Tyskland. Och den samtida antisemitismen är sannerligen inte begränsad till högerextremismen.

Den förekommer i breda lager av befolkningen och skär genom olika religioner, sekulära grupper, politiska positioner och ideologier, vänstern, mitten, högern.

Och vill vi verkligen ha en sådan lag? En parlamentarisk kommitté har tillsatts och även om sverigedemokrater och vänsterpartister på något sätt lyckas komma överens om vad en rasistisk organisation är öppnas en dörr till någonting som kan visa sig vara mycket farligt.

Sverige har aldrig haft organisationsförbud och i en framtid vi inte vet någonting om kan vi ha en regering som vill förbjuda helt andra föreningar och partier än dem som bestämmelsen är tänkt att träffa.

Johansson har tagit ytterligare ett initiativ som är av visst intresse i sammanhanget. Antisemitismen är utbredd i radikala islamistiska sammanhang och justitieministern vill peta i grundlagen och göra det olagligt att ansluta till terrorgrupper som IS.

Detta eftersom Lagrådet, den myndighet som granskar de nya paragrafer regeringen vill införa innan de träder i kraft, i våras sågade ett förslag om kriminalisera deltagande i terrororganisation och påpekade att ett sådant förbud stred mot den grundlagsfästa föreningsfriheten.

Vissa politiker och debattörer har kritiserat justitieministern och hävdar att en lagändring går att åstadkomma utan det tidskrävande arbetet med att ändra grundlagen.

De påpekar att det i lagen redan finns ett undantag från föreningsfriheten "för sammanslutningar vilkas verksamhet är av militär eller liknande natur".

Visst, tanken att en terrorgrupp påminner om en militär organisation är inte omöjlig. Men undantaget som grundlagen handlar om syftar på de organisationer som växte fram i Europa på 1930- och 1940-talen.

Att försöka göra undantag från en grundlagsskyddad rättighet för en företeelse som lagstiftaren alls inte tänkte på då det begav sig, är synnerligen riskabelt. Jurister gillar inte fusk. Risken är betydande att även en sådan manöver skulle underkännas.

Morgan Johansson har således rätt i sak. Men ett förbud mot islamistiska terrororganisationer är lika lite som kriminalisering av rasistiska organisationer ett motgift mot antisemitism.

Hennes farmor överlevde Förintelsen – Aftonbladets reporter sökte sina rötter i Ukraina.Hennes farmor överlevde Förintelsen – Aftonbladets reporter sökte sina rötter i Ukraina.

LÄS FLER ARTIKLAR I SERIEN: