Försöker Erdogan starta ett nytt krig i Europa?
Världen har tillräckligt med kriser utan att man medvetet behöver skapa nya.
Vilket är precis vad Turkiets president Erdogan gör genom att först låta skjutsa några tiotusen flyktingar till gränsen mot Grekland och sedan skjuta tårgas mot dem.
Försöker Erdogan starta ett nytt krig i Europa?
Flyktingarna får inte bli brickor i ett politiskt spel, säger utrikesminister Ann Linde från det möte i Zagreb där EU:s utrikesministrar samlats för att diskutera krisen.
Men det är precis vad flyktingarna redan är.
Brickor som president Erdogan använder mot Europa.
Bilderna som kommer från den turkisk-grekiska gränsen är absurda och osannolika. Mitt emellan de grekiska gränsvakterna och tusen turkiska specialpoliser befinner sig några tiotusental flyktingar och migranter.
Grekerna försöker stoppa flyktingarna från att ta sig över gränsen. Turkiet försöker hindra dem att ta sig tillbaka till Turkiet.
En sak är själva våldet mot flyktingar och migranter som kommit till gränsen i hopp om att få ett bättre liv men möts med tårgas och gummikulor.
Lika illa är den hänsynslöshet med vilken framförallt Turkiet använder dessa människor som spelbrickor.
President Erdogan skapade medvetet denna kris för att pressa Europa att betala mer pengar för att upprätthålla avtalet där Turkiet håller kvar flyktingarna istället för att låta dem åka vidare till Europa. Och som hämnd för att Europa inte hjälpt honom att skapa en buffertzon i norra Syrien dit två miljoner av de närmare fyra miljoner syriska flyktingar som finns i Turkiet kan flyttas.
Fabricerar kris
Men istället för att ringa till Angela Merkel och andra EU-ledare så fabricerar Erdogan en kris som riskerar att spåra ur och leda till en väpnad konfrontation mellan Grekland och Turkiet.
De två länderna är sedan gammalt ovänner med Cypern som en olöst konflikt.
I takt med att USA abdikerat från sin roll som världspolis har Erdogan med maktfullkomlig vårdslöshet successivt flyttat fram sina positioner. Han vill gärna återupprätta Turkiets historiska roll som regional stormakt. Kanske mer än så.
Senaste åren har han spelat ut Nato mot Ryssland. Nato-landet Turkiet har köpt ett luftvärnssystem av Ryssland trots att USA och övriga Nato-länder påpekat det olämpliga i att köpa avancerad militär utrustning från det land som traditionellt varit försvarsalliansens värsta fiende.
Den senaste våldspiralen startade Erdogan när han lyckades övertyga Trump att dra tillbaka sina trupper från norra Syrien. Den turkiska armén drev bort de kurdiska syrier som hjälpt till att besegra Islamiska staten och hamnade samtidigt i skottlinjen när Syriens diktator Bashar al-Assad ihop med Ryssland försökte göra slut på de sista resterna av rebellrörelsen, som Turkiet stödjer.
I sin iver att förvandla sig till en modern sultan har Erdogan gjort sig osams med allt och alla. Senast är det EU som fått sig en släng av sleven. Erdogan är en kallhamrad maktpolitiker som inte drar sig för att utnyttja desperata människor i sitt maktspel.
Gummikulor
Självklart kan man även kritisera EU för att hålla gränsen stängd och möta de som vill söka asyl med tårgas och gummikulor utan att EU-ledarna gör mer än rycker på axlarna och förklarar att de helhjärtat står bakom Greklands beslut att hålla gränsen stängd.
Men EU har tydligt uttalat att man är berett att förhandla med Turkiet om mer stöd för att ta hand om flyktingar och migranter.
Erdogan ägnar sig åt sitt maktspel helt i onödan.
Han kan knappast begära att Europa och Nato ska gå in på hans sida i Syrienkriget i utbyte mot hjälp med flyktingar.
För EU är den senaste krisen ännu en väckarklocka om vikten av att unionen enar sig om en ny migrationspolitik
PODD Så skapades krisen vid Greklands gräns
I podden Aftonbladet Daily pratar vi med Wolfgang Hansson om krisen vid EU:s gräns.