Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Kanske vaknar vi upp ur mardrömmen

Presidentvalet i USA har stort symbolvärde

Följ ämnen
Lena Mellin: Världen går genom en mörk tid. Med ett maktskifte i Washington skulle hoppet om en vändning börja leva. Inte bara där, utan både här och där.

Presidentvalet i USA är en angelägenhet som berör alla. Det handlar nämligen om vilken väg världen ska gå. Fortsätta på Trumps nationalistiska, konservativa linje. Eller pröva något annat. Symbolvärdet är stort.

Ibland kan det kännas som vi levde i den bästa av världar för 15 år sedan. Välståndet ökade, framtiden såg ljus ut och optimismen spirade. Världen trodde på samarbete.

Murar skulle rivas, inte byggas. Handelsavtal skulle inte bara skrivas under, de skulle också genomföras.

Sedan kom finanskrisen. Om det finns något som riskerar att ta fram det sämsta i politiken så är det ekonomisk kris. Minns börskraschen 1929 och vad den direkt eller indirekt ledde till. Hitler valdes fyra år senare, enorma mänskliga lidanden följde i massarbetslöshetens spår och snart stod andra världskriget för dörren.

 

Finanskrisen har inte varit lika förödande för det internationella samarbetet och demokratin. Men den ledde definitivt till att ljuset förbyttes mot mörker.

Inte bara brexit, Viktor Orbán i Ungern, Xi Jinping i Kina, Jarosław Kaczyński i Polen och andra är bevis för detta.

Ett lika tydligt tecken är Donald Trump, presidenten med den grandiosa självbilden som styr USA genom nycker och Twitter.

Gemensamt för de här, och en del andra, är att de är snikna. De är nationalister, det egna landet ska gynnas genom att i så hög grad som möjligt kapa banden till omvärlden. De egna ska favoriseras på bekostnad av alla andra. Men gynnandet gäller inte alla ens i det egna landet. De ska vara av rätt sort.

 

Sanningen är att motsatsen, handel, internationellt samarbete och demokrati, leder till att världen blir bättre, fredligare, rikare och trevligare.

Därför hoppas jag att det blir som att vakna upp ur en mardröm morgonen den 4 november, dagen efter det amerikanska presidentvalet.

Kanske inte för att Joe Biden är så oerhört mycket bättre på det här området än Donald Trump. Den internationella trenden går i Trumps riktning och det är ingen ledande politiker opåverkad av. Tänk bara på de svenska flaggor som numera alltid hänger bakom statsministern och andra ministrar när de har presskonferens.

Utan för att det åtminstone optiskt och verbalt skulle förefalla som om en av världens ledande nationer tar ett steg i en annan riktning. En man med ett lite mindre utmanande budskap skulle ta plats i Vita huset.

Världen går igenom en mörk tid. Med ett maktskifte i Washington skulle hoppet om en vändning börja leva. Inte bara där, utan både här och där.

 

Fem saker att hålla koll på i veckan

  • Så mycket behöver vi låna
    Riksgälden är den statliga myndighet som sköter statens upplåning. På onsdag kommer deras nya prognos för svensk ekonomi och det statliga lånebehovet. Regeringens linje är att vara sparsam i högkonjunktur och gasa i lågkonjunktur. Det betyder lån och högre statsskuld.

  • Coronaturné
    I spåren av coronapandemin har kungafamiljen bestämt sig för att resa runt i landet. På torsdag besöker kronprinsessan Victoria och prins Daniel Södermanland, ett av de län som drabbats hårdast. Kungen vill med besöken bland annat visa deltagande med de drabbade.

  • Cirkusen fortsätter i KU
    På fredag är det dags för förra arbetsmarknadsministern Ylva Johansson (S), i dag EU-kommissionär, att frågas ut i konstitutionsutskottet, KU, om styrningen av Arbetsförmedlingen. Senare kommer även dagens minister Eva Nordmark utfrågas liksom Stefan Löfven: Hans ämne är dock ett annat.

  • Ny asylprognos
    Migrationsverket gör regelbundet prognoser för hur många asylsökande de tror ska komma till Sverige. I februari höjdes prognosen från 21 000 till 23 000 personer. På fredag kommer en ny och då får vi alltså veta hur verket bedömer läget inför vintern då flyktingströmmarna brukar minska.

  • Vintertid igen
    Under den allmänna motionstiden i riksdagen, som nyligen avslutades, restes krav på permanent sommartid. Men det verkar svårt för EU att enas kring det, eller att alltid, året om, ha vintertid. Natten till söndag blir det i alla händelser vintertid – i hela Europeiska unionen​.
     

Veckans citat

”Du kokar ju över av ideologisk ilska, du blir fartblind av argumentationen.”

Annie Lööf (C) till Jonas Sjöstedt (V) i SVT:s partiledardebatt


Det här är Lena MellinDet här är Lena Mellin

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.