Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Så ska han få Sverige att bli BLÅTT...

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2005-08-28

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

ÖREBRO

Det ska bli ofarligt att rösta blått.

Det är Fredrik Reinfeldts strategi för att vinna valet och bli näste statsminister.

samlad trupp Bo Lundgren, Ulf Adelsohn, Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt, fyra män som har den högsta posten i moderaterna gemensam. Bildt är dock den ende som även innehaft statsministerposten.

De svenska socialdemokraterna är unika. Partiet har lett regeringen under 64 år sedan 1932.

Den som vill ändra på det måste vara strategisk. Det är moderatledaren Fredrik Reinfeldt. Han har lärt sig av företrädaren Carl Bildt.

När Bildt blev statsminister 1991 var han den förste moderaten på posten sedan Arvid Lindman avgick 1930.

Att moderater, och deras samarbetspartier, lyckades erövra makten berodde på att de lyckades få väljarna att byta block. Från rött till blått.

Små marginaler

Den svenske väljaren är nämligen både konservativ och ombytlig. Ombytlig för att hon allt oftare byter parti.

I senaste valet röstade nästan var tredje på ett annat parti än de gjort fyra år tidigare. Det är den högsta siffran hittills under de svenska valundersökningarnas 50-åriga historia.

Men de flesta byter parti inom blocken. Att ta steget från rött till blått, eller tvärtom, är svårt för den svenske väljaren.

1991 tog 12,5 procent av väljarna klivet över blockgränsen. I förra valet var det 8,7.

Skillnaden kan tyckas vara liten. Men marginalerna i svenska val är sällan stora. I 2002 års val, med dramatiska väljarströmmar inom blocken, flyttade bara ett enda mandat över blockgränsen. Från blått till rött.

Prisade facket

På moderaternas stämma har Fredrik Reinfeldt fått mandat för att göra sitt parti mindre farligt. Inte så stora skattesänkningar, inte så stora förändringar, inte så många fiender.

Efter att i åratal ha hört moderaterna verbalt bekämpa fackens makt var det en scenförändring som hette duga att lyssna till "de nya moderaterna". Här prisades facken i allmänhet och kollektivavtalen i synnerhet.

Symptomatisk var debattledaren Mikael Sandströms presentation av Anna Ekström, ordförande i Saco:

- En fackpamp. En av våra nya vänner.

Fredrik Reinfeldt vet vad han vill. Att byta block ska inte kräva att väljaren tar ett stort kliv. Det ska räcka med ett litet, ofarligt steg.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln