Svensk oljemagnat nekar till Putin-länk
Oljemiljardären och Sveriges honorärkonsul i Genève Torbjörn Törnqvist är delägare i bolaget Gunvor Group.
USA har infört sanktioner mot hans kompanjon Gennadij Timtjenko som sålt sin del av Gunvor till svensken.
Nu svarar Torbjörn Törnqvist – på några – av Aftonbladets Peter Kadhammars frågor.
– Det faller på sin egen orimlighet att Putin skulle vara delägare i Gunvor Group.
Torbjörn Törnqvist ringer från Genève och säger att allt är bra. Visserligen utpekade amerikanska finansdepartementet förra veckan Gunvor Group som ett frontbolag åt den ryske presidenten.
Visserligen utfärdade amerikanerna sanktioner mot Törnqvists vän och kompanjon Gennadij Timtjenko. Det är nu förbjudet för amerikanska medborgare att göra affärer med Timtjenko. USA anser att han är en av de viktigaste männen i kretsen kring Putin.
Men annars är allt bra.
Torbjörn Törnqvist har köpt Timtjenkjos 43 procent i Gunvor, ett bolag som 2012 hade en omsättning på 93 miljarder dollar.
– Vi förstod att amerikanerna arbetade med listor. Vi var tvungna att utgå ifrån att min före detta partner (Timtjenko) skulle hamna på listan.
Varför det?
– Han är en omskriven person.
Så nu har Torbjörn Törnqvist 87 procent i oljehandelsföretaget Gunvor. Högre chefer i Gunvor äger resterande 13 procent.
Hur mycket betalade du?
– Transaktionen är mellan oss. Den baseras på det verkliga värdet av företaget. Det ska fastställas i detalj. Transaktionen är korrekt och det finns inga klausuler som säger att Timtjenko kan köpa tillbaka sin andel. Du kommer inte att få se honom återuppstå i Gunvor även om han stryks från amerikanernas lista.
Men hur mycket betalade du?
– Jag vill inte ge dig några siffror. Transaktionen är mellan oss.
Ljudet kommer och går. Gunvors pressinformatör Seth Pietras lyssnar på medhörning. Törnqvist öppnar med att säga att jag är en respekterad journalist. Men efter en stund säger han att mina frågor är oseriösa. Det är när jag börjar fråga om Gunvors bakgrund.
Financial Times skrev 2008 att Gunvor ägs av ett holdingbolag i Nederländerna som i sin tur ägs av ett holdingbolag i Cypern. Cypernbolaget ägs av ett brevlådeföretag på brittiska Jungfruöarna. En hermetiskt sluten konstruktion.
Törnqvist säger att beskrivningen är felaktig.
– Vårt huvudbolag finns på Cypern. Vi är ett internationellt företag och det är inte ovanligt att sådana har holdingbolag på Cypern. Vi finns där av företagsekonomiska skäl.
Det jag också vill veta är: Hur är det möjligt för ett företag att gå från ingenting till att på fem år sköta en tredjedel av den ryska oljeexporten?
Och hur gick det till när Gunvor fick sitt stora genombrott? Putins regim fängslade oligarken Michail Chodorkovskij och beslagtog hans oljeföretag Yukos. Yukos tillgångar övergick till det statliga företaget Rosneft. Rosneft sålde oljan till Gunvor.
För hur mycket? Hur gick affären till? Varför valde Rosneft Gunvor?
Sådant vill jag fråga. Men Törnqvist tycker det är oseriöst att jag vill tala om Gunvors historia. Han sträcker sig till att säga:
– Timtjenko och Putin känner varandra. Men de är inte vänner. Det har Timtjenko klarlagt flera gånger.
Hur ofta träffas de?
– Jag vet inte om de träffas.
Torbjörn Törnqvist tror att ”någon sagt något oförsiktigt” och att Timtjenko därför hamnade på svarta listan.
– Tror du inte bankerna försäkrat sig om att Putin inte är delägare? Det är taget ur luften under en period då känslorna svallade av politiska skäl.