Vi kan kalla henne fiasko-Ebba
Hur snabbt går nedräkningen för Busch?
Energiministern, vice statsministern och KD-ledaren Ebba Busch går från misslyckande till misslyckande.
Hur många fler fiaskon tål hon?
Ebba Busch valdes till Kristdemokraternas partiledare 2015. Hennes första tid på uppdraget blev svår. Men efter en insats värdig den slitvarg hon förefaller vara gjorde KD 2018 sitt bästa val på tolv år.
Men nu har Ebba Busch inte längre medvind. Och det beror i hög grad på henne själv. KD-ledaren går från det ena misslyckandet till det andra. I dag skulle man kunna kalla henne Fiasko-Ebba.
Skälen varierar. Det handlar om bristande ledarskap, lättsinnig inställning till verklighetens prövningar eller möjligen luckor i kunskapen.
Sara Skyttedal var en kontroversiell figur redan då hon blev partiets toppkandidat i EU-valet 2019.
Men nu har hon gått för långt enligt Busch. Ledamoten av EU-parlamentet kan inte bruka cannabis eller vilja legalisera det om hon ska vara partiets kandidat även i nästa års EU-val.
Men hur ska Skyttedal, eller någon annan KD-politiker, veta vilka frågor som är minerade? Tidigare har hennes opposition tolererats. Det tydligaste exemplet är motståndet mot Decemberöverenskommelsen, DÖ. Ett avtal som dåvarande Alliansen ingick med Socialdemokraterna och Miljöpartiet 2014.
Johan Ingerö blev partisekreterare efter valet. Ingen i historien har utsetts till det uppdraget mot partledarens vilja, i den frågan är hen diktator.
Men redan efter två månader insåg Busch att hon utsett fel person. I det läget har en ledare två vägar att välja mellan. Den normala, att erbjuda ett annat jobb som beskrivs som mycket viktigt. Eller också gör man som Busch, vid upprepade tillfällen basunerar ut att Ingerö var helt fel.
Avsked på grått papper. Han fick ensam betala för hennes felaktiga beslut. Snyggt ledarskap? Knappast.
I både fallen Skyttedal och Ingerö förekommer en polisanmälan om sexuellt ofredande som ska ha ägt rum på en blöt efterfest för nio år sedan. Anmälan lades ner eftersom brottet var preskriberat sedan länge.
När det gäller brott har Ebba Busch tidigare visat stor förståelse. I alla fall för sig själv. KD-ledaren erkände 2021 grovt förtal av det juridiska ombudet för en man om hon tvistade om et husköp med. Hon accepterade ett strafförläggande på 60 000 i böter och villkorlig dom.
Elstödet. Historien om det innehåller så många tillkortakommanden att jag begränsar mig till de största här.
- Vallöftet var ett högkostnadsskydd. Det blev en helt annat, nämligen det som sossarna bett Svenska kraftnät att utreda. Det blå lagets löfte blev för dyrt.
- Pengarna skulle betalas snabbt. När de väl dök upp hade det gått 14 månader från den första månaden det avsåg och fem från den sista.
- Regeringens elstöd nummer två till hushållen vet man fortfarande inte när det betalas ut. ”I vår”, är det svävande beskedet.
- Företag kan ansöka om ett av de (omarbetade, såklart) elstöd de kan få från 30 maj. Det andra har inte ens lämnats in för godkännande av EU-kommissionen. Utbetalning dröjer alltså. Jättelänge.
- Ansvarig minister Busch valde Försäkringskassan som utbetalare av elstödet till hushållen. De är vana vid utbetalningar - men inte vid el. Resultatet blev att även enskilda firmor fick elstöd avsett för hushåll. De får behålla pengarna lovar kassan. Men ska till skillnad från privatpersoner skatta för sitt stöd. Hur det ska organiseras är inte utrett.
Kärnkraften. I folkomröstningen om kärnkraften ingick KD i Linje 3-kampanjen, snabbavveckling. Men före valet förra året var Buschs svar på alla energiproblem, kärnkraft. Ringhals 1 och 2, som lades ner 2019 och 2020, skulle återstartas, lovade hon. Detta trots att alla experter sade att det var omöjligt eftersom demonteringen redan gått för långt. Nu, efter höjd kunskapsnivå får man förmoda, säger Busch att det ser mörkt ut.
Om tolv dagar samlas det sargade partiet till KD-dagarna, ett inspirationsmöte för partiets förtroendevalda. Ebba Busch är i dag den till tjänsteåren näst äldste partiledaren, efter perennen Jimmie Åkesson. I valet tappade KD nära var femte väljare. 5,3 procent var partiets näst sämsta detta årtusende.
Nedräkningen för Ebba Busch har med alla rimliga mått inletts. Men hur fort går den?
Tre spaningar
- Toppar gör lågkonjunkturen enligt statliga Konjunkturinstitutet i början av valåret 2026. Dåliga nyheter för regeringen eftersom den så kallade ”feel good-faktorn” är viktig för valutgången. Är den allmänna känslan att det går ganska bra förbättras sittande regerings chanser att omväljas.
- Nooshi Dadgostar och V:s förslag i en debattartikel i Aftonbladet ledde till att regeringen kallade till sig matjättarna för att pressa matpriserna. Det satte igång en lavin som ledde till sänkta priser. Lidl var först men andra livsmedelsföretag följde efter. Liksom finansminister Svantesson (M).
- För andra året i rad beviljade bolagsstämman inte styrelsen i Ericsson ansvarsfrihet (nu med undantag för en ny ledamot). Ändå valdes styrelsen med höjdare som Jacob Wallenberg om, även detta för andra gången i rad. Storbolagets bolagsstämma har därmed förvandalts till ett skämt. Hur tänker de?
Gå med i vår opinionspanel
Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.