Putin och Xi Jinping har fått ett nytt vapen
Medan västvärlden febrilt försöker lägga beslag på allt vaccin för att rädda sin egen befolkning så använder Ryssland och Kina sitt nya "mjuka" vapen för att vinna geopolitiska fördelar.
Med sina vaccin hoppas de vinna inflytande på västvärldens bekostnad.
Kina förser redan Brasilien. Indonesien, Turkiet, Peru, Chile och Förenade Arabemiraten med vaccin. Ett antal andra länder står på tur, några i utbyte mot att de deltar i kliniska studier.
Ryssland har försett länder som Serbien och Ungern med vaccin.
Detta trots att varken Kina eller Ryssland är i närheten av att ha vaccinerat större delen av sin egen befolkning.
I motsats till västvärlden ser både president Vladimir Putin och hans kinesiske kollega Xi Jinping vaccinerna som en murbräcka för att nå politiska mål. Man utnyttjar västvärldens själviska inställning till vaccinerna för att flytta fram sina egna positioner utan att behöva oroa sig för protester på hemmaplan.
Putin kör gärna in en kil mellan EU och Serbien som vill bli medlem av EU. Något Ryssland ogillar eftersom man vill behålla landet inom sin intressesfär. Serbien hade hoppats få vaccintilldelning från EU men när det blev nobben så vände sig en upprörd premiärminister till Ryssland istället.
Ungern är ett EU-land som redan köpt doser av Sputnik V trots att vaccinet ännu inte är godkänt för användning inom EU.
Sputnik V och de kinesiska vaccinerna Sinovac och Sinopham har fördelen att de är betydligt billigare och lättare att hantera.
Stort slagsmål
Normalt brukar länder som Kina och Ryssland använda sig av militära medel för att få inflytande i världen. Vi ser hur Ryssland skickat trupper och stridsflyg till Syrien för att värna sina intressen i Mellanöstern. Kina bygger militärbaser på konstgjorda öar i Sydkinesiska Sjön för att sätta kraft bakom sina krav på överhöghet över de olje- och gasrika vattnen.
Men mjuka vapen kan vara minst lika effektiva för att nå politiska mål. Genom att förse diverse länder med vaccin mot covid-19 kan både Kina och Ryssland få fördelar i framtiden.
Inte minst uppvisar man en stor konstrast mot västvärlden där vaccintilldelning utvecklats till ett enda stort slagsmål där alla bara ser till sin egen befolkning.
När vaccinerna skulle utvecklas var det mycket prat från ledare i västvärlden om hur viktigt det var att se till att vaccinet fördelades rättvist och inte bara gick till rika länder. Nu när vaccinerna finns här och alla vill få sina medborgare vaccinerade så fort som möjligt talas det ganska tyst om solidariteten.
Något Kina och Ryssland inte är sena att utnyttja.
Kinas president Xi Jinping deklarerade redan i maj att de kinesiska vacciner som utvecklades skulle vara till "för världens bästa".
Även om Ryssland och Kina utåt gärna vill framställa det som att de hjälper andra länder med vaccin av ren godhet och solidaritet är det knappast så det förhåller sig i verkligheten.
Merkel positiv
Vaccinerna ingår som en del i dessa stormakters försök att skapa goda relationer och beroendeförhållanden till de länder man hjälper.
Det blir svårare att få exempelvis Brasilien eller Serbien att gå med på sanktioner mot Kina och Ryssland för brott mot mänskliga rättigheter om man samtidigt får en gräddfil till livsviktiga covid-vacciner.
Just nu har både Ryssland och Kina något av en pariastämpel i västvärlden. Putin fortsätter att bedriva ett lågintensivt krig i Ukraina och burar in sin främste utmanare Aleksej Navalnyj.
Kina har dragit undan mattan för demokrati i Hongkong samtidigt som man massinternerat muslimer i Xinkiang-provinsen i arbetsläger.
Omvärlden inför sanktioner och kräver att övergreppen upphör. Vaccinerna kan dämpa den kritiken.
När kapplöpningen för att få fram ett vaccin startade i våras utvecklades det till en prestigekamp som både öst och väst ville vinna. I västvärlden startade en rad parallella spår. I Kina och Ryssland stod staten bakom försöken att få fram vacciner.
Ryssland vann kampen i bemärkelsen att man först godkände sitt vaccin trots att inte alla kliniska studier var genomförda. Då betraktades det ryska vaccinet Sputnik V med stor skepsis i omvärlden. Men efter att vaccinet nyligen konstaterats vara 91,6 procent effektivt i en artikel i den ansedda medicintidskriften The Lancet har tongångarna vänt.
Nu säger till och med Tysklands förbundskansler Angela Merkel att hon gärna beställer vaccin från Ryssland så fort det blivit godkänt av EU.
Ibland är mjuka vapen mer effektiva än kulor och pansar.