Makens historia – som värdig en deckardrottning

NEKAR Maken har ändrat sin historia från ”ingen aning” till ”hon sköts ihjäl av okända män”. Foto

Oooops.

Efter att under fem månader i häkte inte haft en aning om ­varför hustrun mördades och dumpades i en vägtunna ­presenterade maken en historia värdig en deckardrottning då ­rättegången inleddes i går.

Några osedvanligt elaka män prejade paret av vägen och sköt ihjäl trebarnsmamman, varefter de försvann lika lömskt som spårlöst.

Så vad skulle den stackars mannen göra?

Jo, efter att den värsta chocken lagt sig förstod han att illasinnade poliser inte skulle tro på en berättelse om de mest förslagna skurkar någon hört talas om sedan Mats Alm kidnappades av kineser.

Goda råd var dyra, kompisar svarade typiskt nog inte i telefon och efter att ha tänkt så det knakade körde han i väg med död fru i bagageluckan, slängde ut henne på lämplig åker norr om Stockholm och försökte sedan elda upp bilen. Man gör så tokiga saker i trängt läge.

Åklagare Ewa Tvengström började annars dagen med att berätta att trebarnsmamman fick skyddat boende efter att maken dömts för att ha misshandlat henne. Han hotade, sa hon i förhör den gången, ofta att döda henne.

Det var en bestickande samling indicier som sedan lades fram i sal 1 i Attunda tingsrätt, Sollentuna.

Kvinnans blod hittades på mannens kläder och i bilen. Hon mördades med kniv, han hade en färsk stickskada på handen. Spårning av deras ­mobiler visar att de befunnit sig i samma område hela den dagen hon försvann.

Alla dessa till synes besvärande omständigheter fick dock en naturlig förklaring då 36-åringen efter att inte vetat ett dugg i sex långa polisförhör plötsligt började berätta.

Häktets gröna kläder, skägg, kort rufsigt hår som vore han en klädsamt förvirrad professor.

Den 17 september, förklarade han, ringde hon honom. De hade trots ”tidigare problem” en varm och kärleksfull relation, nu ville hon träffas.

Vad kunde väl vara bättre än en biltur? Tråkigt nog stoppades de av män med revolver. Likt en italiensk sjökapten sprang han och gömde sig.

När mannen kom tillbaka låg hustrun död i bagageluckan.

Du har haft fem månader på dig att berätta. Varför kläcker du ur dig detta först nu? , ville åklagaren naturligtvis veta.

– Jag har inget förtroende för polisen, svarade han.

Varför skickade du tre sms till henne när du visste att hon låg död i bagageluckan?

– Jag var rädd.

Vi var fyra personer på åhörarplats, tre äldre damer och en journalist. Rättegångar mot män som hatar kvinnor väcker i regel inget nämnvärt intresse.

Åklagaren höjde rösten, irriterat. Var inte dessa sms ett försök att få det att se ut som att du var orolig för att hon försvunnit?

Mannen sjönk ihop, viskade till tolken.

– Jag drabbades av panik.

I en annan värld hade han kunnat bli rik på att skriva manus i Hollywood, bo i Beverly Hills och gå på premiärer med Cameron Diaz.

Jag kan dock inte frigöra mig från misstanken att tings ­ rätten i stället för att lyfta luren till Woody Allen kommer att lämna berättelsen, som det heter på juristsvenska, utan avseende.

Det blir snabbt ljusare vid den här tiden på året och solen hade ännu inte gått ner då den första dagen i årets första rättegång mot man misstänkt för mord på sin fru var över.

Följ ämnen i artikeln