Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Svart städhjälp är hyckleri på kräknivå

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-06-23

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Någon som minns den så kallade pigdebatten? Frågan kan uppfattas som stendöd, men skenet bedrar. Den förs bara inte i medierna längre, eftersom så många journalister har städhjälp själva. Av vissa anses ämnet också ointressant att diskutera eftersom det bara rör en liten "klick" välbeställda. Stämmer inte heller. Frågan rör alla dem som har råd, alla dem som inte har råd och alla dem som städar. Svart. Enligt en artikel i Göteborgs-Posten från 1999 omsatte den svarta städmarknaden då cirka 3-4 miljarder per år. Jag gissar att siffrorna inte krympt direkt ...
Men när det gäller städhjälp, ja, då självlobotomeras hycklande hjärnor

Flera gånger under det senaste halvåret har jag, på middagar till exempel, hamnat mitt i den här diskussionen om vit/svart städhjälp. En kvinna - alltid kvinnor, män bryr sig inte - börjar skälla lite på att det är så dyrt med vit städhjälp.

Jag har själv jobbat som städare - och nej det var inte på somrarna för att skrapa ihop till vinterns Chamonixresa - utan det var mitt jobb. Det handlar om att torka upp andras "skit" men det betyder inte att man inte kan känna yrkesstolthet ändå. Att det sedan mest är kvinnor, invandrare och studenter och inte herrar i 50-årsåldern med handelsutbildning som jobbar som städare är så klart intressant att diskutera, men jag ryggar inte tillbaka vid tanken på att folk försörjer sig som städare eller att tjänsten efterfrågas.

Däremot vill jag kräkas när kvinnor jag suttit mitt emot på middagar eller i andra sammanhang försvarar sin svarta städhjälp. Samma kvinnor som annars tycker att vi ska ta hand om de "svaga i samhället" och vara solidariska och fina. Men när det gäller städhjälp, ja, då självlobotomeras hycklande hjärnor och argumenten raddas upp:

1. "Det är för dyrt med vit städhjälp."

2. "Min polska städerska är jääätteglad att få betalt svart, jag har gjort hennes liv bättre."

3. "Har du aldrig betalat barnvakten svart?"

4. "Detta är en jämställdhetsfråga."

Vi tar kräkargumenten i rätt ordning: Här är vad jag tycker:

1. På hemsidan till en etablerad städfirma kan man läsa att det kostar 296 kronor i timmen, för en så kallade veckostädning där det mesta ingår, förutom tvättning och strykning. Om man kan hosta upp 700-1 500 kronor för att bli klippt och slingad hos frissan varannan månad eller åka till New York två gånger om året och crazyshoppa, ja då kan man betala städerskan vitt. Monica Lindstedt, vd för Hemfrid sa i Helsingborgs Dagblad den 3 mars 2000 att många är beredda att betala upp till 125 kronor i timmen för vit städhjälp. Då skulle den vara subventionerad. På den svarta arbetsmarknaden kan man få städning för 70 kronor i timmen. Så även med subventionerad städhjälp kan vi hoppa upp och sätta oss på att den svarta städningen skulle fortsätta blomstra. De med cash vill alltid få allting lite billigare om det går och de utan cash kommer att tycka att även 125 kronor är för dyrt.

2. Jo, den polska städerskan är säkert väldigt tacksam att överhuvudtaget ha ett jobb och tjäna lite pengar, i synnerhet om hon lever utanför systemet. Men vad händer om städerskan, polsk eller inte, en dag bryter benet medan hon polerar parketten, ersätter du för förlorad arbetstid då? Eller om hon sliter ut sig, för det kommer hon göra, i rygg, axlar och armar, kanske knän, är du med på ett hörn och pröjsar hennes pension? Nä, hade inte tänkt det.

3. Just det barnvakten. Som såg på teve i soffan två timmar medan ungen sov " Vi hoppar det argumentet och går direkt till "

4. Det finns en slags överklassfeminism som menar att subventionerad städhjälp ska rädda kvinnor ur fällan, vi behöver ju avlasta kvinnorna i hemarbetet om de ska kunna göra karriär. En tanke, varför inte låta alla kvinnor gå på kurs istället: "Lär dig fånga en man som kan stryka sin egen skjorta". Eller i stället för kurs i älgjakt, lär dig pricka en chef som inte gillar kvinnor.

Mona Sahlin lär vara för subventionerad städhjälp. Hon kan väl lyfta på mattan och damma fram frågan då. Riktigt spännande blir det förstås om den glada polska städerskan träder fram? Eller alla de där fina tjejerna som både har adopterat ett fadderbarn OCH en svart städerska.

Belinda Olsson

Följ ämnen i artikeln