Vi föds som original och dör som kopior

BRÄNDES PÅ BÅL I dag står Giordano Bruno staty i centrala Rom - precis på den plats där han år 1600 avrättades för hädelse.

Giordano Bruno hette en människa. Han hävdade att universum var oändligt och att stjärnorna på himlen var solar med egna planeter.

Historikerna kan inte fastslå om det var denna teori eller Brunos intresse för mystisk filosofi som blev hans fall. Säkert är att romarna tyckte han var galen och brände honom på bål.

Jag minns Bruno när jag sitter på Malmö Opera. Det är Bokens dag med litterärt storvilt som Lena Andersson, Klas Östergren och Sara Stridsberg.

Ändå är det en debutant som får operahuset att koka. Lottie Knutson, den tidigare presschefen på Fritidsresor som hyllades för sina insatser vid tsunamikatastrofen för tio år sedan. Nu aktuell med boken ”Nödrop”.

Knutson får frågan om kvotering på arbetsmarknaden och svarar på volley:

”Vi borde kvotera in fler vildhjärnor”.

Hon menar att originalen numera sorteras bort. De där som tänker utanför boxen, som inte ens vet vilken box vi talar om.

Alla vildhjärnor är inte kreativa genier.

Men alla genier är vildhjärnor.

Nu går vi miste om dem på grund av ängslighet, rädsla och kortsiktighet. Våra arbetsplatser har blivit som charterresorna till Mallorca på 80-talet. Allting ska vara som på bilderna i katalogen, inga överraskningar.

Det räcker att se sig själv i spegeln för att fatta. Hade jag anställt en person som kommer för sent ibland för att hon säger sig vara en kvällsmänniska? Hade jag kallat någon till intervju om han haft Bagdad Bob som profilbild på Facebook?

Trots att alla applåderade Lottie Knutsons brandtal tvivlar jag på att vi lärde oss något. Vi gick till jobbet på måndagen och fortsatte frysa ut stollen i hörnet av lunchrummet som aldrig tycks gå i pension eller sluta av fri vilja.

Precis som föräldrarna till de väluppfostrade pojkarna i Malmö FF som på 90-talet försökte kasta ut en spenslig bråkstake från Rosen­gård, men som tack och lov misslyckades.

Hade jag själv försvarat en 15-årig Zlatan Ibrahimovic om han kvällen före hade cyklat i väg på min sons BMX?

På sociala medier ser jag livsvisdomarna upprepas. Om hur vi föds som original och dör som kopior. Alla vet att vi gör fel, men färre och färre vägrar gå i takt.

Det ligger i strukturens kraft, i att det inte finns en enskild knapp att trycka på för att stoppa lämmeltåget. Alla värnar sitt eget.

Därför måste vi göra det här tillsammans. Våga se originalen, våga inkludera dem. Det finns inte ens någon motsättning mellan att värna sitt lands, sitt företags eller sitt eget välstånd och att omge sig med vildhjärnor. Det är samma sak.

Historien lär oss ständigt detta.

Att Giordano Bruno visste att han en dag skulle få rätt var nog en klen tröst bland lågorna.

Galna genier

Simon Kyaga stod för ett av årets bästa ”Sommar i P1”. Han berättade hur hans forskning hittat sambandet mellan psykisk sjukdom och kreativitet. Vilket är ännu en anledning att våga se styrkan i människor som är annorlunda, inte svagheten.

Kvinnliga genier

Fram till och med i år har 876 nobelpris delats ut. Endast 47 av pristagarna har varit kvinnor, alltså mindre än sex procent. En av flera anledningar är att kvinnliga vildhjärnor tidigt döms ut som hysteriska, medan manliga oftare ses som genier.

Följ ämnen i artikeln