Vacklande stöd kan bli västs värsta mardröm
Den gånga helgen innebar två illavarslande tecken på att Europas och USA:s stöd till Ukraina vacklar.
Ukraina behöver kunna visa upp framgångar på slagfältet före årets slut för att vända trenden.
Annars är risken uppenbar att Putin i slutändan drar det längsta strået och att västvärldens värsta mardröm går i uppfyllelse.
Med bara några timmar kvar till deadline kom natten till söndag beskedet att den amerikanska kongressen enats om en tillfällig budget. Det innebär att hotet om att stänga ner den amerikanska statsapparaten tillfälligt kunde avvärjas, fram till den 17 november.
Den goda nyheten innehöll dock en dålig.
För att få igenom kompromissen var demokraterna tvungna att stryka 60 miljarder kronor i stöd till Ukraina från budgeten.
Omsvängningen är ingen total överraskning.
När Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj besökte Washington i september vägrade den republikanske talmannen Kevin McCarthy att låta honom tala inför det amerikanska parlamentet. För ett år sedan välkomnades Zelenskyj med stående ovationer av samma forum.
Tydligare än så kan det dramatiska skiftet i opinionsläge inte beskrivas.
President Biden säger att han utgår från att kongressen separat godkänner hjälpen till Ukraina. Men bara det faktum att stödet plockades bort visar att republikanernas vilja att hjälpa Ukraina har minskat drastiskt.
Många republikanska politiker känner pressen från sina egna väljare som inte ser något slut på kriget och tycker det är dags att satsa pengarna på hemmaplan. Inte minst på att få bukt men den kraftiga strömmen av migranter vid USA:s södra gräns mot Mexiko.
När Ukraina kunde visa på framgångar i kriget var det lättare att hålla liv i stödet. Nu anser många amerikaner att Ukraina i stället borde försöka få till en uppgörelse med Vladimir Putin. Även om det skulle innebära att Ukraina behöver frånträda en del av sitt territorium.
Helgens schackrande i kongressen om Ukraina-stödet är bara en föraning om det som kan vänta.
Nästa år är det presidentval i USA.
I nuläget ser det ut som de två ringhörnorna kommer att intas av en 82-årig Joe Biden vars kapacitet att styra landet blir alltmer ifrågasatt även av demokraterna och en 78-årig Donald Trump som trots att han har fem olika åtal hängande över sig leder överlägset på den republikanska sidan.
Trump leder den republikanska falangen som vill sätta stopp för eller kraftig minska stödet till Ukraina. Vinner han presidentvalet är det slut på strömmen av amerikanska vapen.
Även om Biden vinner är det långtifrån säkert att han kan få igenom samma omfattande hjälp till Ukraina som i dag.
Den slovakiske politikern Robert Fico kallar sig socialdemokrat men gick till val på parollen ”inte en enda kula till Ukraina”.
I går stod det klart att hans parti Smer vunnit valet.
För EU innebär det att Ryssland fått ännu en trojansk häst på europeisk mark.
Sedan tidigare har Ungerns Viktor Orban spelat rollen av Putinkramare. Så här långt har Ungern accepterat stödet till Ukraina och sanktionerna mot Ryssland men Orban blir alltmer högljudd i sitt motstånd mot båda.
Nu ser det ut som han får en partner i Robert Fico även om denne måste hitta koalitionskompisar för att kunna bilda regering. Det dämpar hans möjligheter att totalt avskaffa stödet till Ukraina men är ytterligare en indikation på att ju långvarigare kriget ser ut att bli desto svårare blir det att hålla liv i det militära och ekonomiska stödet till Kiev.
Till saken hör att Slovakien fram till nu varit en av de mest pådrivande i stödet för Ukraina. Landet var först med att skicka stridsflyg.
Vladimir Putin har de senaste 19 månaderna visat att han inte har några som helst tankar på att ge upp kriget. Hur dåligt det än går på slagfältet är han beredd att skicka in ständigt nya bataljoner av unga män som kanonmat.
I nuläget finns det inget tryck på hemmaplan att få slut på kriget. Minsta lilla protest räcker för att dömas till ett långt fängelsestraff. Ryssarna väljer att hålla tyst och bita ihop.
Tiden talar med andra ord för Putin.
Fronterna i kriget ligger i stort sett stilla. Om inte Ukraina på allvar kan bryta igenom de ryska linjerna väntar ännu en vinter av terrorbombningar mot Ukrainas infrastruktur och civilbefolkning.
Vapnen från väst verkar så här långt inte ha haft den avgörande inverkan som många hoppats på. Oljeinkomsterna fortsätter flöda in till den ryska krigskassan.
Putin inställning har hela tiden varit att västvärldens stöd till Ukraina inte kommer att vara uthålligt. Tyvärr ser det ut som han kan få rätt.
En framgångsrik ukrainsk offensiv före vintern kan ändra på det.