Prorysk vinnare i slovakiska valet: ”Dåligt för Ukraina”
Publicerad 2023-10-01
Proryske socialdemokraten Robert Fico står som vinnare i valet i Slovakien.
Resultatet kan innebära trubbel för Ukraina, EU och Nato.
– Det får konsekvenser för Ukrainahjälpen, säger säkerhetspolitiske experten Jan Hallenberg.
Lördagens val i Slovakien hölls mot en bakgrund av ökande fientlighet mot Ukraina. Den nuvarande regeringen har skickat stora mängder vapen till det krigshärjade grannlandet och till att börja med togs flyktingarna – totalt 127 000 – från öster emot med öppna armar.
Utsatta flyktingar
Men efter 18 månaders krig har de anti-ukrainska stämningarna i landet blivit allt starkare. Medan ukrainska barn mobbas av sina klasskamrater och deras mammor trakasseras, enligt DN, så anser numera en majoritet av slovakerna — 51 procent — att Ukraina och/eller västvärlden är ansvariga för kriget i Ukraina, enligt en opinionsundersökning som citeras av New York Times.
Socialdemokraten Robert Fico, partiledare för Smer-partiet, har ridit på befolkningens pro-ryska stämningar. Under valkampanjen hävdade han att ”ukrainska nazister och fascister” tvingade Putin att starta kriget och han lovade att blockera Ukrainas ansökan om Nato-medlemskap.
– Inte en enda patron till ska skickas till Ukraina, sade Fico bland annat.
Störst i valet
Strategin – som dessutom kryddades med homofoba uttalanden – gav resultat.
Det preliminära valresultatet som presenterades på söndagsmorgonen visar att Smer blev störst i parlamentsvalet med 22,94 procent. Det väst- och Ukrainavänliga partiet Progresivne Slovensko besegrades med klar marginal och fick bara 17,96 procent av rösterna.
Tredje största parti blev utbrytarna från Smer, socialdemokratiska HLAS, med 14,7 procent.
Nu väntar koalitionsförhandlingar mellan de totalt sju partier som fick över fem procent av rösterna och kom in i parlamentet. Högerextrema Republika, som är ännu mer proryska än Smer, snubblade på målsnöret och kom inte in.
Kan bli problem för EU:s stöd
Eftersom det näststörsta partiet är västvänligt och det tredje största partiet hittills inte visat någon önskan att minska stödet till Ukraina så är det ännu oklart om den nya regering som ska bildas i koalitionsförhandlingar kommer att skära ner på stödet till grannlandet.
Jan Hallenberg, säkerhetspolitisk expert och associerad senior forskningsrådgivare vid Utrikespolitiska Institutet, säger:
– Vi vet inte hur koalitionen kommer att se ut, men det mesta talar för att det blir svårare för EU att lämna militär och ekonomisk hjälp till Ukraina.
Ungern får sällskap
Hittills har Ungern varit det enda EU-landet som kraftfullt motsatt sig hjälp till Ukraina.
– Nu kanske vi får två EU-länder som är tveksamma till Ukraina. Då blir det svårare för majoriteten att köra över de här länderna. Det är inte positivt för Ukraina, det är helt klart, säger Hallenberg.
Rysk desinformation har bidragit till Smers valframgångar, enligt Vera Jurova, som är ansvarig för EU:s digitala politik. I förra veckan uppmanade hon Facebook och Tiktok att öka insatserna mot det hon beskrev som Rysslands massmanipulation i sociala medier av det slovakiska valet, enligt New York Times.