Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Justus, Justina

Felet med att bo i spenaten är läget

För några år sedan såg man denna replik lite överallt: ”Alla svenskar vill ha en röd liten stuga … på Stureplan.” Det var vanligen en fastighetsmäklare eller ekonom som snedflinade ut repliken.

Jag minns när jag såg citatet första gången. Jag föreställde mig en röd liten stuga på Stureplan – kanske inte röd och inte så pytteliten, i ärlighetens namn – men ett trevligt, lantligt ställe, pang mitt på Stureplan. Jag gillade det. Ett eget kungarike, med gångavstånd till 7-Eleven. Lantlig idyll, utan att utesluta biobesök om man tagit ett par glas vin till maten.

Det var genant. Man vill ogärna bli genomskådad av fastighetsmäklare och ekonomer.

Fastighetslirarna kan förstås ändå ha haft fel. Kanske är jag den ende svensk som gillar den där tanken. Jag menar, ”alla svenskar” och så vidare. Men …

Man har vänner och bekanta som flyttar ut i spenaten. Oftast föregås det av barnalstring, ibland av jobbbyte eller försäljning av något pr- eller it-företag. Hursom ska det gröna­vågas. Det visas bilder på inköpt objekt och diskuteras renoveringsplaner. Det talas lyriskt om tystnad och stjärnhimlar. Nya begrepp som ”ljusförorening” används med samma självklarhet som ”långfranska”. Om någon nu använder det ordet längre.

Så går flyttlasset. Det är ungefär som i Aniara. Rymdskeppet tycks försvinna längre och längre bort. Först är meddelandena från de utflyttade dagliga, sedan veckovisa, sedan månadsvisa, sedan sporadiska och med en märklig känsla av fördröjning.

Det är början. Sedan vänder det. Plötsligt kommer oroväckande uppspelta anrop in i mängd. Det finns en tydlig underton av till­bakahållen hysteri. Mer som en losskopplad Major Tom, som upptäckt att han driver ensam, än som de kollektivt förtappade på Aniara. Och om man råkar vara på resa

i närheten av just den spenat där de utflyttade bosatt sig, når anropen en ny höjd.

”Vi trivs jättebra. Det är såååå skönt. Tyst och stjärnklart. DU MÅSTE KOMMA OCH HÄLSA PÅ!!!”

Jag tror inte det är mig de saknar. Det är 7-Eleven och att kunna ta sig till bion trots att de druckit vin. De älskar sin lantliga idyll. Det är bara en fråga om läge. Den ligger inte på Stureplan.

Men vadå? Det är väl ändå inte ”alla svenskar”? Vi som faktiskt bor och är uppväxta på landet, då?

Jojo. Men ni flyttar ju in till stan.

Följ ämnen i artikeln