Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Det finns en snål inställning till folkhälsa för äldre

Nu är det dags för vaccinet mot influensa.

Glöm inte det.

Det räddar också liv.

Det är sannerligen inte bara covid-19 som dödar människor på äldreboendena. Säsongsinfluensan har gjort det varenda vinter före pandemin, och ingen har brytt sig särskilt mycket.

En viktig uppgift för Folkhälsomyndighetens nya generaldirektör är att förbättra folkhälsoarbetet när det gäller äldre.

Under rubriken ”Hälsa i olika grupper” på myndighetens hemsida kan man se prioriteringarna. Där möts man av informationen att myndigheten 2018 stängde ner Seniorguiden, en nationell plattform för att främja hälsosamt åldrande. Det är i stort sett vad som står om äldre. Andra grupper ägnar man sig betydligt mer åt. 

Det är för dåligt.

 

Det behövs ett mer offensivt arbete för att förbättra hälsan hos äldre, och då är vaccinationer en viktig del.

Bara ungefär hälften av alla 65 år och äldre brukar ta influensavaccinet varje år. Siffrorna har varierat stort mellan olika regioner, bland annat beroende på att vissa regioner tagit betalt för sprutan, medan andra inte gjort det.

Förra året var första gången som influensavaccinet för 65+ var gratis i alla regioner, och då gick vaccinationstäckningen upp till 60 procent.

Nu har Folkhälsomyndigheten meddelat att vaccinet är gratis även i år. Ett bra beslut. Gratisdoserna började delas ut denna veckan, och man bör skynda sig på och ta en. Förra året tog de slut i förtid.

Då fick ett antal 65-plussare betala dyrt för sprutan. Gratisdoserna fanns bara i ett visst antal, som inte räckte till.

 

Det finns en snål inställning till folkhälsa för äldre, som är slående om man jämför med insatser för barn.

Sedan över tio år tillbaka vaccineras barn mot pneumokocker, en bakterie som kan orsaka bland annat lunginflammation och hjärnhinneinflammation. Vaccinet rekommenderas även för äldre, men har kostat pengar i hälften av regionerna. Enligt en kartläggning av tidningen Senioren har elva regioner erbjudit gratis vaccin, medan andra har tagit betalt, upp till 495 kronor.

Efter ett initiativ i riksdagens socialutskott av Vänsterpartiets Karin Rågsjö, 66, som fick stöd av M, SD och KD, har det nu beslutats att hösten 2022 införs avgiftsfri vaccination mot pneumokocker för alla 75-plussare.

Det är ett krav som drivits av pensionärsorganisationerna i åratal. Det är slående hur tufft det varit att få igenom något så enkelt, och till synes självklart.

Nu gäller nästa kamp vaccin mot bältros. Det är en infektionssjukdom som varje år drabbar 30 000 personer som tidigare haft vattkoppor. De flesta är över 50 år. Genom åren har jag sett flera äldre få sitt liv förmörkat av denna smärtsamma och ofta långvariga sjukdom.

Nu finns ett bra vaccin. På de vaccinationscentraler jag kollat upp kostar det mellan 3 500 och 4 800 kronor för två doser.

Det är alltså helt och hållet en klassfråga om man som äldre kan skydda sig mot bältros eller inte. Så kan vi inte ha det.
 

  • Influensavaccination av riskgrupper påbörjades i hela landet den 9 november. Där ingår personer som är 65 år eller äldre. Fram till och med den 21 november prioriteras vaccination av dessa grupper.
  • Pneumokocker orsakar allvarlig sjukdom och dödsfall, särskilt bland äldre personer. Vaccination rekommenderas av Folkhälsomyndigheten till alla personer som är 65 år eller äldre. 
  • Sören Andersson, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten, säger till Ekot att det vore värdefullt att erbjuda vaccin mot bältros i ett statligt program så det blir subventionerat eller kostnadsfritt.