Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Ingen bra start för den nya regeringen

Det har inte varit någon bra vecka för den nya regeringen i relationerna till ­omvärlden.

Att Israel kallar hem sin ambassadör är inget som för fredsprocessen i Mellanöstern ett enda steg närmare något som kan kallas harmoni.

Sverige är en liten spelare på den internationella politiska marknaden. Trots det är det inte betydelselöst vad den svenska regeringen väljer att göra.

Vi betraktas som en frihjulare och det kan ibland vara bra.

Men den nya regeringens besked att Sverige erkänner Palestina som stat kanske inte tillhör de mer lyckade besluten.

I går kom utrikesminister Margot Wallströms (S) besked om att beslutet är fattat. Regeringen erkänner Palestina som land, trots att det saknar kontroll över sitt territorium. Det är inte ett brott mot svensk sed, vi har gjort detsamma med bland annat Kosovo och Kroatien.

Men, vad är ­skillnaden? Framför allt att Gaza ­regeras av ­Hamas som är terrorist­stämplat.

Det finns ingen fungerande ledning för den palestinska staten som omvärlden ­accepterar.

Margot Wallström ­poängterade under pressträffen att regeringens ­beslut var ägnat att gagna fredsprocessen. Det verkar ju ha snarast motsatt effekt.

Israels utrikesminister Avigdor Lieberman, som ju är extrem men trots allt är utrikesminister, gillade det inte alls.

Han förutskickade, ­genom ombud, att Israel kommer att kalla hem sin ambassadör och nedgradera den diplomatiska ­representationen i Sverige.

Det kan Sverige säkert leva med. Men vad är signalen till EU, en storseglare på den internationella marknaden? Man vet inte.

Det man däremot vet är att statsminister Stefan Löfven inte vet vilka han inviterat till Nordiska rådets statsministermiddag. I ett klipp på Youtube framstår han som extremt oförberedd.

Lika tafflig framstår den nye statsministern när han ställdes för EU-nämnden och krävs på besked om Sveriges inställning i förhandlingarna om ett nytt klimatavtal. Det är i det närmast plågsamt.

Otroligt pinsamt var också regeringens hållning inför EU-toppmötet förra veckan.

Med Löfven avklädd in på ­bara ­skinnet.

Bättre kan vi. Bättre kan, hoppas vi, även Stefan Löfven.

Följ ämnen i artikeln