Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Samma stöd – men nya förhållanden

Stefan Löfven.

Trots en motig start är stödet för regeringen, exakt femtio dagar efter valet, lika stort som det var på valdagen.

Men styrkeförhållandena har ändrat sig. S backar medan stödet för MP ökar.

Detta är den första partisympatiundersökningen från Aftonbladet/Sverige tycker i samarbete med undersökningsföretaget Inizio.

De har visserligen gjorts tidigare för att kontrollera att metoderna fungerar. Men den här är den första som publiceras och dessutom den första sedan valet den 14 september.

Det har varit dramatiska dagar. M-ledaren Fredrik Reinfeldt har lämnat scenen. Stefan Löfven (S) har valts till statsminister och bildat en minoritetsregering i koalition med Miljöpartiet.

Regeringen har erkänt Palestina, Löfven har gjort bort sig i EU-nämnden, Jimmie Åkesson har sjukskrivits för utbrändhet och språkröret Åsa Romson (MP) avslöjats med att använda miljöovänlig bottenfärg till sin och sambons skuta.

Detta har dock inte påverkat väljarna i någon nämnvärd grad. Stödet för både Alliansen och de tre rödgröna partierna har ökat med 0,2 procentenheter vilket i sammanhanget måste betraktas som ickeförändringar. Stödet ligger still.

Mellan de två regeringspartierna har styrkeförhållandena däremot förändrats något. Stödet för Socialdemokraterna har sedan valet minskat med 0,4 procentenheter. Medan det ökat lika mycket för Miljöpartiet.

Det är rörelser som också avspeglar sig i ”Svensk väljaropinion” som undersökningsföretaget Novus gör för Sveriges Radios Ekot. Det är en sammanvägning av fyra olika väljarbarometrar.

Men i ”Svensk väljaropinion” är skillnaderna större än i Aftonbladet/Sverige tycker. Där har stödet för Socialdemokraterna minskat med 1,8 procentenheter sedan valet. Medan ökningen av stödet för Miljöpartiet är 1,6 procentenheter.

Att opinionen är så pass stabil, som den ändå är, må förvåna dem som hävdat att det inte var meningen att val skulle sluta så här - och nu måste det till ett nyval. Men faktum är att partiernas uppåt- eller nedåtgående trender i valet brukar hålla i sig och snarast förstärkas efter valet.

Den rådande trenden är också att regeringspartier tar stryk i opinionen. Det gäller särskilt det parti som har statsministerposten. Att Socialdemokraterna, tillsammans med Kristdemokraterna, backar mest i den här mätningen är alltså helt enligt regelboken.

Men att som Stefan Löfven leda en koalition med en smal bas i riksdagen är ett högriskprojekt. Möjligheterna att vässa den egna profilen är små och väljarna kan lätt uppfatta profilen som otydlig alternativt svajig.

Moderaterna är det parti som ökar mest, med 0,7 procentenheter, i dagens mätning. Kanske inte så konstigt med tanke på att M tappade mest i valet.

Enligt professor Henrik Ekengren Oscarsson, som leder det svenska valforskningsprogrammet, tappade M mest till Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna. Det visar fördjupade studier av vallokalsundersökningen.

De som gick från M till SD var främst äldre män, medan de som gick från M till S i högre grad var yngre män.

Mer än var tionde M-röstare 2010 valde fyra år senare att lägga sin röst på SD. De har lägre förtroende för politiker än normalt och rör sig inte på höger - vänsterskalan. Och de tycker att flykting-, invandring- och äldreomsorgsfrågor  är viktiga. Däremot struntar de helt i vinster i välfärden.

Följ ämnen i artikeln