Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Ingen kan vara emot Kristerssons förslag

Äntligen har M-ledaren hittat en folklig fråga – det behöver han

Ulf Kristersson kan slutligen ha sniffat upp något som han verkligen behöver – en folklig fråga.

Ingen är emot en nationell mobilisering mot gängen och dödsskjutningarna. Inte ens Stefan Löfven.

Kristersson sträcker ut hand till LöfvenKristersson sträcker ut hand till Löfven

Moderatledaren Ulf Kristersson höll sitt andra sommartal sedan han blev partiledare och som vanligt var platsen hemstaden Strängnäs.

Däremot hade han i sista sekund skippat det förberedda ämnet, Sveriges långsiktiga utmaningar, och ersatt det med ett glödhett – gängkriminalitet och dödsskjutningar på öppen gata.

Det som fått Kristersson att byta ämne var mordet på den unga läkaren i Malmö, som mördades med sin två månader gamla baby i famnen och mordet på den 18-åriga kvinnan i en Stockholmsförort.

Det fick Ulf Kristersson att ändra ämnesvalet för sommartalet och kräva en nationell mobilisering mot gängkriminaliteten, som ligger bakom skjutningarna på gatorna.

Han presenterade ett tiopunktsprogram med allt från fler poliser till högre löner till en försöksverksamhet med anonyma vittnen. Förslagen i sig är inte nya, däremot Kristerssons krav på nationell mobilisering och skyndsamhet. Det skulle vara slut på snacket och utredandet, nu var det dags att kavla upp ärmarna och göra något, var Kristerssons budskap.

Ingen annan fråga är så akut under de närmaste åren som att ta tillbaka kontrollen från dem som skjuter, sade han.

Varför slår Ulf Kristersson näven i bordet just nu, kan man fråga sig. Skälen är fem:

1. Verkligheten. Det har hittills i år varit fler dödliga skjutningar, än under förra året. Utvecklingen går alltså i fel riktning.

2. Folklig fråga. Gängvåldet på gatorna har länge varit en folklig fråga. Men efter förra veckans mord på de båda kvinnorna i Malmö och Stockholm är frågan verkligen på var mans läppar. Det känns som om fler tycker att måttet är rågat.

3. Stark fråga för Moderaterna. Nära en tredjedel av väljarna, 32 procent, anser att lag och ordning är en av politikens absolut viktigaste frågor. Den ligger i topp.

Moderaterna är det parti som väljarna tycker har den starkaste politiken på området. Det anser hela 26 procent enligt Aftonbladet/Inizio.

När Kristersson kavlar upp ärmarna är det alltså i en fråga där han vet att partiet har stort förtroende. Det är aldrig fel.

4. Sviktande opinionssiffror. I den senaste väljarbarometern från Aftonbladet/Inizio var Moderaterna tredje största parti, Sverigedemokraterna hade gått förbi dem och dödsskjutningarna var den orsak väljarna angav.

Moderaterna och Ulf Kristersson har alltså minst två rent partiegoistiska skäl att slå på stora trumman i kampen mot brotten. Det är en stark fråga fråga för dem men också en där väljarna börjar tvivla på Moderaternas leveranssäkerhet.

5. Statsmannen Ulf Kristersson vill inget hellre än att bli statsminister. Han vill det så mycket att han i höstas faktiskt ansåg att 173 mandat i riksdagen var fler än 174.

I morse skickade han ett mejl till statsminister Stefan Löfven. Det handlade om den nationella mobiliseringen som han vill se mot gängvåldet.

Förutom den genuina oron för vad den lett och kommer att leda till så rymmer mejlet ett inte alltför diskret tjuvnyp.

Det är statsmannen Ulf som tar människors oro för skjutningarna på allvar. Inte statsmannen Stefan. Jag skulle bli mycket förvånad om Stefan Löfven inte lade den utmaningen på minnet.

Det fina med Ulf Kristerssons utspel är också att det inte går att vara emot. Man kan ha invändningar mot enskilda delar av de tio punkter som han skissade upp. Men helheten, att skjuta de omkring 200 kriminella gängen i sank, kan ingen hederlig medborgare invända emot.

Kommer det här att bära ända fram för Moderaterna, det vill säga få väljarna att strömma till? Man kan aldrig så noga veta. Men risken finns att det här inte funkar heller.

Här är moderaternas lösning på gängkriminalitetenHär är moderaternas lösning på gängkriminaliteten

Kristerssons tio punkter

• Fler och bättre avlönade poliser

• Dubbelt så långa straff för gängkriminella som för andra,

• Visitationszoner där gängen är som starkast,

• Vistelseförbud i gamla hemtrakter efter avtjänat straff

• Obligatorisk häktning för fler brott.

• Sänkta krav för avlyssning etc.

• Pengar till fler övervakningskameror.

• Kronvittnen.

• Anonyma vittnen.

• Ingen straffrabatt för dem som begår många brott eller som är under 21 år.

Det här är Lena MellinDet här är Lena Mellin

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.