Så blev SD också förlorare

Högervindarna sveper över Europa, men i Sverige går Sverigedemokraterna mot valfiasko.

SD har för första gången misslyckats med att växa i ett val.

Partiet behåller sina tre mandat i parlamentet, men det är i inrikespolitiken som förlusten kommer att svida ordentligt.


För första gången behövde Jimmie Åkesson hålla det där talet som de flesta partiledare någon gång behövt hålla. Talet till besvikna och utmattade kampanjarbetare och politiker efter en valförlust. Det lät också precis som den sortens tal brukar låta – ni har jobbat hårt, det räckte inte hela vägen, vi behöver titta på vad som har gått fel.

Sen tar festen slut.

SD:s toppkandidat Charlie Weimers.

Sverigedemokraterna går mot en förkrossande valförlust i EU-valet. De har inte bara backat flera procentenheter, de ser också ut att bli (bara) fjärde största parti. Fjärde största efter Socialdemokraterna, Moderaterna och Miljöpartiet. Tre partier som alla går fram i valet. Särskilt att hamna i Miljöpartiets bakvatten måste svida.

Nu måste Sverigedemokraterna för första gången reflektera över sin politik, med utgångspunkten att den inte lett dem till framgång.


Att syssla med självrannsakan är inte något politiska partier är särskilt bra på. Ofta rinner det ut i sanden med förklaringar att det är de andras fel, vi har inte fått prata om vår politik, det är media som varit dumma mot oss. Redan i sitt tal på valnatten var Åkesson inne och nosade på några av dessa bortförklaringar.

Faktum är att SD inte lyckats med att mobilisera sina väljare. Deras väljare har inte väckts ur sin demokratislummer av att bygga murar runt EU och att TV4 är dumma.

Jimmie Åkesson talar efter valresultatet.

Sverigedemokraterna har under de senaste åren pratat om en ambition att bli ett bredare parti. Deras mål är att bli en ny statsbärande folkrörelse med Socialdemokraterna som förebild. Efter det här valet behöver de se över sina strategier för att nå dit. Spetsiga budskap och valfilmer med Åkesson som dricker öl, snusar, kör bil och kvinnor i korta kjolar har inte visat sig nå ut till bredare väljargrupper.


SD borde vara ordentligt nervösa inför riksdagsvalet om drygt två år. Samtidigt som de blivit en del av etablissemanget genom sitt samarbete med regeringen har deras tonläge skärpts i frågor som återvandring, islam och samhällsproblem som de kopplar till invandringen.

Partiet har radikaliserats sedan de kom till makten och deras väljare verkar inte roade.

Dämpad stämning på SD:s valvaka.


Valnatten den 9 juni 2024 kommer inte vara ett kärt minne för Sverigedemokraterna. Däremot dansar flera andra partier rakt in i natten. Liberalerna som inte bara fick sitta kvar utan till och med ökade, Miljöpartiet och Socialdemokraterna som ökade, Vänsterpartiet som skrällde med framgång och ett ytterligare mandat, Moderaterna som äntligen fick en valframgång, KD för att det inte gick sämre och Centern för att det ändå gick ganska bra.

Sju partier som firar ikväll – ett parti som har en lång och svår existentiell resa framför sig. Det är sammanfattningen av EU-valet 2024.