65 procent av MP-väljarna har försvunnit sedan valet
Miljöpartiet har tappat 65 procent av sina väljare sedan valet.
De har ett år och fyra månader på sig att locka tillbaka dem. Det kommer inte att gå.
I går morse kom tre pressmeddelanden om samma innehåll. De fem partier som står bakom energiöverenskommelsen hade enats om att tidigarelägga en stor satsning på vindkraft och annan förnybar energi.
Det ena kom från Centern. Begripligt, ett oppositionsparti behöver tala om när de sätter avtryck i verkligheten. Ett annat kom från regeringen. Självklart, det är trots allt den som leder landet.
Det tredje kom från Miljöpartiet, som ju är ett av de två partierna i regeringen och alltså redan talat om vad de åstadkommit. De ville visa väljarna att de gör skillnad i regeringsarbetet. Men gör de verkligen det? Väljarna tycks göra en annan bedömning.
I all sin enkelhet beskriver de dubbla beskeden djupet i Miljöpartiets kris som i dagarna gick in på andra året. Det är nu drygt ett år sedan Mehmet Kaplan tvingades lämna regeringen och jobbet som bostadsminister. Det utlöste den djupaste krisen i partiets historia.
Sedan dess har förlamningen snarast fördjupats. I dagens väljarbarometer från Aftonbladet/Inizio stöds partiet av rekordlåga 2,5 procent av väljarna, den sämsta noteringen sedan mätningarna började efter förra valet.
Enligt samma mätning har partiet bara lyckats behålla 35 procent av dem som röstade på de gröna 2014. Nästan dubbelt så många, 65 procent, har gått över till andra partier. De flesta till Socialdemokraterna och Centern. Men hela 6,7 procent har gått till Sverigedemokraterna.
Den usla siffran i Aftonbladet/Inizio är inte det enda beviset på partiets kris. Den valhänta hanteringen, avsaknaden av stora framgångar för den egna politiken och det utomordentligt låga förtroende som väljarna har för de båda språkrören Gustav Fridolin och Isabella Lövin bär vittnesbörd om krisens djup och omfattning.
Nu är det bara 16 månader kvar till nästa riksdagsval. För att nå samma resultat som i förra valet, som var en stor besvikelse för Miljöpartiet, krävs att de ökar stödet med 4,4 procentenheter eller drygt 240 000 väljare. Det skulle jag säga är omöjligt utan hjälp från högre makter.
Bara att klara sig över på rätt sida av den 4-procentsspärr som avgör om ett parti kommer in i riksdagen kommer kräva ansenliga ansträngningar av de gröna. Att övertyga 80 000 väljare är svårt när det egna självförtroendet sviktar.
Stödet för Socialdemokraterna ökar med 2,6 procentenheter till 28,3, den bästa noteringen på två år. Men fortfarande ligger partiet 2,7 procentenheter under förra valresultatet.
Förklaringen kan vara hanteringen av terrorattentatet i Stockholm som både statsminister Stefan Löfven, andra ansvariga ministrar och polisen hanterade väl. Om effekten blir bestående återstår att se. En annan förklaring skulle kunna vara S-kongressen under förra helgen. Men det förefaller mindre troligt, den var ingen mediahit.
För Moderaterna fortsätter kräftgången. Sedan Anna Kinberg Batra lade om kursen i januari har partiet tappat 4,5 procentenheter av sitt stöd. Det motsvarar knappt 250 000 väljare. Men hon ångar sig inte, säger hon. Kan det vara sant?
Gå med i vår opinionspanel du också
Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!