Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Coronastrategin framstår som alltmer förvirrad

Är det någon som begriper varför det är jätteviktigt med avstånd i mataffären, på krogen och på stranden medan det är helt ok att trängas i timmar på flyg och tåg?

Ju längre pandemin håller på desto mer förvirrad och motstridig framstår coronastrategin.

Det är uppenbart att det är andra saker än smittspridningen som styr.

Fenomenet är inte svenskt. Det finns över hela Europa och bortom det.
Det var lättare att hålla en tydlig linje när länderna stängde ner. Då var det mesta förbjudet. I takt med att så gott som alla öppnat upp under sommaren har förvirringen bara ökat.

Experterna är inte ens ense om en så fundamental sak som huruvida barn på grundskolan bidrar till att föra smittan vidare eller inte. I Storbritannien är skolorna stängda men pubarna öppna.

Och hur är det med munskydd? Olika länder har olika regler och de ändras hela tiden.
De ansvariga vill till varje pris undvika en andra våg av smitta men vill samtidigt att våra samhällen ska återgå till det normala så mycket det bara går. Vilket i sig är helt rätt tänkt.

Men det skapar förvirring och motstridiga budskap som är svåra att begripa för vanliga människor.

På restauranger och barer är det noga med avstånd. De etablissemang som inte följer myndigheternas direktiv stängs ner. När människor trängs ute på badplatserna blir många upprörda och Folkhälsomyndigheten eller dess motsvarigheter ryter till.

För den som ska flyga är det däremot fritt fram att trängas. Det är bara att kliva in i den numera mestadels fullsatta sardinburken. Flera hundra människor trängs inomhus på en mycket liten yta även om det finns en viss luftcirkulation. Det kan pågå under många timmar beroende på flygresas längd.

Resenärer med munskydd på Münchens flygplats.

Ingen tom mittplats

Flygbolagen skulle ha kunnat lämna mittplatsen fri för att minska smittrisken men de flesta ha låtit bli av ekonomiska skäl.

I stället försöker man invagga passagerarna i någon slags falsk säkerhet genom att införa krav på munskydd ombord. Men enligt den svenska Folkhälsomyndigheten finns det inga belägg för att munskydden verkligen hjälper.

På tågen är det något mindre trängsel men likväl sitter främlingar bredvid varandra, skuldra mot skuldra under ibland många timmar.

Kollektivtrafiken förfasar sig många över men en resa till jobbet är för de flesta väldigt mycket kortare än en flyg- eller tågresa.

Jag har hört experter påstå att det inte finns ett enda bevisat fall där någon blivit smittad på ett flygplan. Men hur vet man det? Det går ju knappast att se när viruset hoppar från människa till människa.

Snarare är det så att här uppenbarligen görs andra överväganden är rent smittskyddsmässiga.

Att få igång flyget igen är en viktig symbolhandling för att visa att samhället är på väg tillbaks till något slags normalläge. Det är dessutom viktigt för ekonomin. Men hålla avstånd är i praktiken omöjligt om det ska gå att få lönsamhet i resandet.

Ekonomiska hänsyn trumfar risken för smittspridning.

Bättre att säga som det är

Det vore bättre om ansvariga säger som det är istället för att försöka frisera verkligheten.
Detsamma ligger bakom den plötsliga öppningen innan sommaren. Turismen är en stor intäktskälla i många länder och miljontals jobb är hotade bara i Europa.

Därför var de hårt drabbade Medelhavsländerna snabba med att ge klartecken för massturism trots riskerna för en ökning av covid-19 fall. Nu när detta föga förvånande lett till ökad smittspridning försöker man rädda situationen med olika panikbeslut.

Från ena dagen till den andra införs karantänsregler för vissa länders medborgare. Den svenskt som inte kan visa upp ett färskt coronatest i Grekland släpps inte in. Det hela blir som ett stort lapptäcke som ingen kan överblicka.

Ena veckan tycker Norge att det är ok för svenskar från Värmland att åka till Norge och tvärtom. Veckan därpå är det karantän som väntar.

Numera verkar coronastrategin i de flesta länder vara att bortsett från stora publika event tillåta så mycket som möjligt men slå till så fort man ser tendenser till förnyad smittspridning. Hellre lokala åtgärder än nationella.

Det blir väldigt ryckigt och kaotiskt men sannolikt något vi får vänja oss vid så länge pandemin pågår.

Förvirringen är också ett uttryck för hur lite vi fortfarande vet om hur covid-19 smittar.