Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Passkaoset är ovärdigt Sverige

Undergräver förtroendet för myndigheter

Passkaoset började i mars, då det kom rapporter om månadslånga köer på flera håll i landet.

Det kan vara så att det har undgått mig. Men den enda partiledare som jag hört ta upp frågan om de oacceptabelt långa köerna för att få ett pass är Jimmie Åkesson (SD).

Det borde ha varit fler. Det är nämligen en praktskandal. En slags samhällskollaps i det lilla formatet.

Staten är den enda som kan ge dig ett svenskt pass. Man kan inte vända sig till en annan producent om man, rättvist, är missnöjd med servicen.

Passet är dessutom den enda id-handling du kan använda vid resor utanför EU och ett par nära allierade som Norge och Schweiz. Till alla andra länder krävs ett svenskt, statligt pass. Förutsatt att du är svensk medborgare.

Men trots denna monopolställning för ett mycket viktigt dokument för den personliga friheten har staten haft långvariga leveransproblem av pass. Det är inte acceptabelt.

 

När jag skulle beställa ett pass förra gången, 2018, lyckades jag korta väntetiden för ansökan till en månad genom att åka till Norrtälje. Dit är det drygt tio mil.

Men det är ju en mild bris, en västanfläkt, jämfört med i dag. Enligt polisens hemsida är den genomsnittliga väntetiden för att få ansöka om ett pass sju veckor. En vecka tidigare var den åtta.

Till det ska läggas en leveranstid på passet efter ansökan på fem veckor. En finsk underleverantör uppges ha problem.

I genomsnitt är väntetiden på ett pass i Sverige alltså tolv veckor. Men den kan vara betydligt längre – och lite kortare.

Helt orimligt eftersom det inte handlar om kompressorer med på världsmarknaden åtråvärda halvledare. Utan dålig organisation och obegriplig slapphet.

Fattar ansvariga att passkaoset drar ner anseendet för hela statsförvaltningen? Det begriper ju vem som helst att pass inte är det krångligaste den håller på med. Ändå går de inte i land med uppgiften. Hur ser det ut i andra sektorer?

 

Som grädde på moset har 20 000 personer fått felaktiga pass. Deras förnamn har blivit efternamn och tvärtom.

De felaktiga passen får bytas ut gratis. Men man får vackert ställa sig i 12-veckorskön om man vill få ett korrekt pass. Inga fördelar för den som får ett pass med fel namn. Vansinne.

Passpolisen försäkrar att passen fungerar ändå, trots att för- och efternamn är fel. Om det går att söka visum med dem är dock oklart. Innehavarna av de felaktiga passen ombeds att vända sig till respektive lands ambassad för besked.

Myndigheter är till för sina kunder. Medborgare, företag, organisationer eller vad det nu kan vara. Inte tvärtom som man lätt kan få intrycket av. Passkaoset är ett stolpskott, ett haveri. Ovärdigt Sverige.

Fem saker att hålla koll på i veckan

  1. Miljöpartiets valupptakt
    De gröna tvingas jobba hårt om de ska få upp sina opinionssiffror så att de stabilt ligger över 4-procentsspärren. Kanske är det förklaringen till att partiet redan i dag har valupptakt. I soliga Karlstad. Språkrören ska tala såklart. I övrigt gäller det främst att stärka egot.
  2. Extra EU-toppmöte
    Denna späckade politiska vecka fortsätter med att EU:s stats- och regeringschefer möts under ett extra möte i Bryssel. Kriget i Ukraina och den oroliga ekonomin är två givna ämnen. Efter mindre än ett halvår som statsminister börjar Magdalena Andersson redan få vanan inne.
  3. Järvaveckan inleds
    Årets upplaga av Järvaveckan, politikerveckan i nordvästra Stockholm, sparkar igång på tisdag. Först ut är Liberalernas Johan Pehrson, som de debuterar, och KD:s Ebba Busch. Nästa par ut är Ulf Kristersson (M) och Annie Lööf (C). Magdalena Andersson (S) avslutar på lördag.
  4. Folkomröstning i Danmark
    På onsdag går danskarna till val om ett av de fyra undantag de har från att delta i EU:s traktatsfästa samarbetsområden som landet har undantag i från sedan 1993.
    Det undantag som regeringen nu undrar om folket kan tänka sig slippa handlar om den gemensamma försvarspolitiken.
  5. Partiledardebatt i TV4
    Det har gått någon slags inflation i partiledardebatter detta valår 2022. TV4 sänder sin andra partiledardebatt på söndag och fler lär det bli. Inte ens riksdagen har haft lika många än.
    Men politik är aldrig en ”one man show”. Hur bra hen än är räcker inte det.

Veckans citat

”I svåra tider flyttar vänner ännu närmare varandra”.

Jeppe Kofod, Danmarks utrikesminister

Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.