Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Politikernas fula tricks

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2005-08-23

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Här är knepen de tar till i kriget om rösterna

Tjuvnyp, ryktesspridning, halvsanningar och frontalangrepp ... Knepen i jakten på väljarna är många. Illustration: EDDIE SÖDERHOLM

Lär dig knepen, väljare! Så här gör Persson, Leijonborg och de andra för att få dig på sin sida.

I kriget om rösterna är allt tillåtet.

Kriget om väljarna blir långt och smutsigt. Det senaste exemplet är en opinionsmätning som socialdemokraternas tidning Aktuellt i politiken publicerar i dag.

De har tagit reda på vad väljarna tycker om tre moderata paradförslag.

Inte förvånande

Moderaterna vill sänka ersättningen i a-kassan från 80 till 75 procent under de första hundra dagarna. Därefter ska den bara bli 65 procent.

Även sjukförsäkringen försämras i det moderata Sverige. Ytterligare en karensdag införs samtidigt som ersättningen sänks från 80 till 75 procent under första halvåret. Därefter blir den 65 procent.

Man svimmar inte av förvåning över resultatet. Tre fjärdedelar av väljarna, alltså lika många som inte tänker rösta på moderaterna, tycker att försämringarna är ganska eller mycket dåliga.

Likadant är det med föräldraförsäkringen. Om moderaterna får bestämma sänks ersättningen till 75 procent, den 13:e månaden slopas och garantidagarna ersätts av en barnomsorgspeng på 3000 kronor i månaden. Sju av tio tycker att förslaget är ganska eller mycket dåligt.

Man kan ju tycka att det är märkligt att en partitidning som Aktuellt i politiken lägger ner massor av pengar på att upplysa sina läsare att väljarna inte gillar ett annat partis politik.

Allt är tillåtet

Men i kriget om väljarna är allt tillåtet och pengar inget hinder. Det visade sig även under helgens fp-kongress i Göteborg. Där lät partiledningen läcka ut detaljerade beräkningar om vad moderaternas besparingar kostar en sjukskriven lärare (en typisk fp-väljare). Nämligen omkring 2000 kronor i månaden.

För att få dig på sin sida förhärligar partierna den egna politiken. Och svartmålar motståndarnas. Lär dig knepen - och bli en medveten väljare.

Knepet - och syftet

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln