Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Protesterna spelar Åkesson i händerna

Får uppmärksamhet Jimmie Åkesson under ett besök på Skånes universitetssjukhus i Malmö där han möttes av protester och polisavspärrningar.

Jimmie Åkessons arbets­platsturné ­genom Sverige kan ­vara det smartaste ­Sverigedemokraterna gjort den här mandatperioden.

De riktar sig mot potentiella väljare.

Och protesterna ger dem rätt uppmärksamhet.

Under Sverigedemokraternas landsdagar i novem­ber meddelade SD:s partiledare ­Jimmie Åkesson att han skulle ge sig ut på en arbetsplatsturné under ­våren.

Den avslutas nu, före påsk, och har de senaste veckorna gett eko.

Syftet med turnén är glasklar. På sin hemsida beskriver Sverige­demokraterna bakgrunden så här: ”Jakt på framför allt socialdemokratiska väljare i S-styrda kommuner”.
 

Sammanlagt har Jimmie Åkesson besökt omkring tjugo kommuner och ett sextiotal arbetsplatser. Valstrategiskt är upplägget helt rätt.

Enligt ledaren för Göteborgs universitets valforskningsprogram, ­Henrik Ekengren Oscarsson, klassificerar sig 63 procent av SD-väljarna som ­arbetare. Det är en kraftig över­representation jämfört med hela väljarkåren.

Andelen LO-medlemmar är, enligt ­samma källa, lika hög bland SD-väljarna som bland ­S-väljarna. Här finns alltså en ­potential för Sverigedemo­kraterna.

Att som SD gör nu, rikta in sig på S-styrda kommuner, är en ­korrekt strategi för ett parti som vill växa i grupper som enligt Oscarsson kännetecknas av arbetarklasskonservatism.

Men det är inte det som gör succén. Det är protest­erna.

I Malmö har personalen på akutsjukhuset skrivit på protestlistor mot besöket. I samma stad skaffade sig brandmännen annat att ­göra än att vara på stationen när Åkessons var där. I Umeå ställde sig en läkare i vägen för honom med hänvisning till att personalen oroades av besöket och att det därmed hotade patient­säkerheten.
 

Flera av de som protesterat mot hans besök har mordhotats. Umeå­läkaren så illa att han tvingades ­flytta till okänd adress.

Det kan inte bli bättre för Sverige­demokraterna. SD älskar att framställa sig som hatade av etablissemanget (som de själva som riksdagsparti tillhör). Har Sverigeturnén förändrat bilden? Tvärtom, den har bekräftat den bild partiet vill sprida av sig själv.

Det finns dessutom en korrelation mellan stor medial uppmärksamhet för SD och partiets opinionssiffror. Det spelar ingen roll om det handlar om järnrör, ”babbar” eller någonting annat. Mycket media, högre stöd i väljarbarometrarna för SD.

Ska man alltså inte protestera mot SD? Var och en avgör själv ­avgör självfallet hur man agerar mot eller för olika politiska partier. Men effekten blir inte alltid den avsedda, det ska man vara medveten om.

5 saker att hålla koll på i veckan

Bildt i Ukraina

I dag avslutar utrikesminister Carl Bildt (M) ett tredagars­besök i Ukraina. Han ska träffa bland annat premiärministern och utrikesministern och andra potentater i bland ­annat Kiev och Odessa. Men framför allt ska han upprepa vad EU tycker om tilltaget att införliva Krim i Ryssland.

Sista sucken i Strasbourg

Sista sessionen före valet till Europaparlamentet inleds i morgon. Sedan ska ledamöterna, varav 20 från Sverige, ägna sig åt valarbete på ­hemmaplan för att locka så många som möjligt till val­urnorna 25 maj. Rädslan för att de främlingsfientliga partierna ska öka är stor.

En födelsedag att minnas

”Solens dag”, det vill säga Kim Il Sungs födelsedag, firas bland annat med en blomstershow med 30 000 blommor på tisdag. Att den nordkoreanske ledaren varit död i 20 år har inte med saken att göra, klart att hans 102-årsdag ska firas. Man för för­moda att sonsonen deltar.

Kronprinsessan och grodan

Det är mycket en kronprinsessa ska göra. Exempelvis att inviga en utställning om hotade grod- och paddarter på ­Akvariet på Skansen på onsdag, exempelvis salamandrar, stora paddor och trädgrodor. Om det ingår i uppdraget att pussa en av dem för att se vad som händer är oklart.

Reinfeldt frågas ut

Konstitutionsutskottet, KU, frågar på torsdag ut statsministern om Vattenfalls köp av Nuon, en riktigt dålig affär på nästan 100 miljarder. Och om migrationsminister Tobias Billströms aktieaffärer, som inte heller gått så bra. Det har förutsättningar att bli en lång föreställning.

Följ ämnen i artikeln