Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

Folket betalade för hans lyxiga palats

Nu visar sig korruptionen som Janukovytj byggde både hem och land på

Korruptionen i dess ­renaste och värsta form ser ut så här.

Vardagsrummet i palatset har 13 kristallkronor, sex guldfärgade soffor och en vit ­flygel från Steinways serie ”John Lennon”. Detta är nummer två av 25 tillverkade exemplar.

Ungdomar från revolutionens självförsvarsgrupper skyddar palatset mot plundrare. Nyfikna Kievbor kikar in genom rutorna och förundras över slöseriet, prakten, smaklösheten och skamlösheten.

President Viktor Janukovytj deklarerade 2012 för löne­inkomster på 774 877 hryvnja. Det motsvarar 600 000 kronor. Så hur hade han råd med ett ­nybyggt palats på fyra våningar? Ett parkområde på 130 hektar? Egen golfbana? Tennisbana? En samling lyxbilar? Ett privat zoo? En båt som ser ut som en flytande restaurang i Hongkong? Den ­ligger ankrad vid presidentens egna, vidsträckta strandpromenad.

Advokaten Daria Kaleniuk är en snabbpratande och intelligent chef för Centrum mot korruption i Kiev. Det är en ideell organisation, bildad 2011, som har fullt sjå med att kartlägga den politiska elitens stöld av medborgarnas pengar.

Ett exempel:

Oleksander Janukovytj, 41, tandläkare till yrket, är den ­avsatte presidentens äldste son. 2011 köpte han Ukrainska ­Utvecklingsbanken som då ­leddes av mamman till landets blivande vice premiärminister.

Det är oklart varifrån tand­läkaren fick pengar till att köpa en bank, men Daria Kaleniuk visar att en nära vän till Oleksander två månader tidigare utnämnts till chef för Nationalbanken.

Så fort presidentens son tagit över började affärerna gå ­strålande, ja, häpnadsväckande bra. Banken fick ta hand om ­lönehanteringen för Skatte­verket, vars chef också är en god vän till Oleksander.

Ett par järnvägsbolag tog sedan stora krediter i Oleksanders bank.

Första året han ägde banken ökade vinsten 17 gånger.

Men bankverksamhet är bara en del av Oleksander Januko­vytjs verksamhet. Han äger ­exempelvis kolgruvor. Pappa presidenten tillsatte chefer för kolkraftverken. Dessa köpte kol från Oleksanders gruvor, säger Daria Kaleniuk.

Den amerikanska tidskriften Forbes har beräknat att den 41-årige tandläkaren Oleksander Janukovytj har tillgångar motsvarande cirka 3 255 miljoner kronor.

Daria Kaleniuk knappar på datorn, ritar scheman på ett ­papper, kallar in medarbetare som förklarar detaljerna i Ukrainas genomkorrumperade politiska och ekonomiska liv. Luftfakturor. Import av olja och gas som inte förtullas. Momsfusk i gigantisk skala. Tillstånd för gas­utvinning som går till presidentens familj. Övertagande av företag: Ge oss 51 procent i bolaget annars får du ett helvete.

- Man trakasserade företag med brandinspektioner, skatterazzior och sådant. Men det ­kunde vara omständligt och ta tid. Våren 2013 stiftades en ny lag som gjorde det lättare att få folk häktade. I häktet skriver affärsmän på de papper som föreläggs dem, säger Vitalij Sjabunin, en ung utredare, specialiserad ­familjen Janukovytj.

Och palatset?

Området ägdes av staten. Janukovytj fick köpa blygsamma 1,7 hektar där huset nu står. De 129 hektaren runt byggnaden har hyrts, köpts och sålts i en komplicerad kedja av företag i Ukraina, Österrike, England och Liechtenstein. Vem ägaren är vet ingen.

Det tycks som om korrupta ­ledare har samma smak. Guld. Pastellfärgade mattor. Träpaneler. Stora ljuskronor. Marmor.

Viktor Janukovytjs hem inreddes i samma stil som rumänen Nicolae Ceausescus och irakiern Saddam Husseins palats. De kom alla från enkla förhållanden och hade slagit sig fram i en fientlig värld. Kanske var allt detta blingbling deras fantasi om framgång, lycka och frid.

Men Janukovytj hann inte ­använda mycket. Biljardbordet är nytt och fläckfritt. Schack­pjäserna står blanka i sin låda. Jag tror inte någon har spelat på den vita John Lennon-flygeln.

I de inglasade bokhyllorna i arbetsrummet väntar de läder­inbundna klassikerna på att läsas: Tolstoj, Dickens, Thomas Mann ...

Här satt presidenten vid sitt stora, läderklädda skrivbord. Till höger hade han en telefon med direktlina och snabbval till statsapparatens alla nyckelpersoner.

Förstod han att landet runt ­honom föll sönder?

Tyckte han att han bara tog vad som borde tillkomma ­nationens främste politiker?

- Janukovytj var en chef för ­organiserad brottslighet som ­hade makten i Ukraina, säger Daria Kaleniuk.

Oavsett vem han var hade han ett sentimentalt drag. Han tycks ha bläddrat i blott en av alla böcker i arbetsrummet: ”Presidentens första hundra dagar”. Den ligger på skrivbordet och innehåller bilder på Viktor ­Janukovytj.

Följ ämnen i artikeln