Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Nyval hela tiden - om ingen ändrar sig

Om inget parti ändrar sig kommer Sverige hålla nyval hela tiden.

En mardröm om ni frågar mig.

Man kan beskriva det som om alla riksdagspartier grävt ner sig i tre olika hål. I det ena hålet sitter Alliansen, i det andra de rödgröna och i det tredje Sverigedemokraterna.

För närvarande har inget parti några som helst planer på att ta sig ur den egna gropen. Men om resultatet i extravalet 22 mars blir som man tror måste någon eller några partier ändra sig.

Annars riskerar Sverige nämligen att få gå till val flera gånger om året till nästa riksdagsval i september 2018. Och vem vill det?

SD fällde regeringen

I dag är Sverigedemokraterna tungan på vågen i riksdagen. När rött står mot blått avgör SD vilken sida som vinner. Det var det som hände i den dramatiska omröstningen om förslaget till ny statsbudget i förra veckan.

SD trotsade praxis och valde Alliansens förslag framför sitt eget. Det ledde till en djup regeringskris och att statsminister Stefan Löfven (S) utlyste nyval om fyra månader.

Såvitt man nu kan begripa kommer nästa valresultat alltså bli ganska likt det från september, åtminstone på en avgörande punkt. Sverigedemokraterna kommer att vara vågmästare.

Blockpolitiken måste lösas upp

Det betyder att någon eller några partier måste ändra sig för att undvika en räcka av nyval de närmaste åren.

SD har nämligen lovat att försöka fälla varenda regering som inte minskar invandringen och flyktingmottagandet.

För att undvika permanent kaos måste alltså den konventionella blockpolitiken, med ett rött och ett blått block, lösas upp.

Stefan Löfven har friat till Centern och Folkpartiet i mer än ett år utan att de har fallit för hans locktoner. Det kommer de inte heller att göra.

Löfven har helt enkelt felbedömt Alliansen. Han tror samarbetet är lösare än det är.

Men de fyra partierna har kamperat ihop i mer än tio år och de hade siktet inställt på ny, gemensam valvinst 2018 innan det stora kaoset bröt ut. Nu är målet att återta makten redan i mars.

Måste vända sig till Alliansen

Om Stefan Löfven menar allvar med ett verkligt samarbete över blockgränsen, för att begränsa Sverigedemokraternas inflytande, måste han alltså vända sig till hela Alliansen och inte bara till en eller ett par partier i samarbetet. Men det har han uppenbarligen inte till fullo förstått.

Ett realistiskt alternativ? Inte just nu. Men efter extravalet kan tonläget vara ett annat.

Alliansen har i budgetfrågan varit mycket konsekvent. De lade en gemensam budgetmotion på riksdagens bord, baserad på partiernas valmanifest. Och de deklarerade i väldigt god tid att de tänkte rösta på det. Och varför skulle de agera annorlunda? Det är ju det mandat de fick av sina väljare.

Men i andra frågor har Alliansen haft liktornar på båda fötterna. De har helt enkelt skrikit lite väl högt om brutna överenskommelser och annat som förmörkat deras ovana oppositionsroll.

SD måste överge flyktingfrågan

Men också Alliansen måste ta sig ur sin grop om valresultatet blir som man kan förvänta sig. Det rimliga vore att de, om de blev större än de rödgröna, samarbetade med Socialdemokraterna om budgeten. I många frågor är skillnaderna inte alls lika avgrundsdjupa som partierna själv vill framställa det som.

Realismen i det här? Just nu låg. Men efter nyvalet kan det se annorlunda ut.

För att Sverigedemokraterna skulle kravla sig ur sin grop måste de överge sin invandrings- och flyktingpolitik. Det finns tyvärr inte på kartan.

Följ ämnen i artikeln